OSLO: Flertallet av de spurte mener det er riktig at han fortsetter som statsminister. Det viser den første meningsmålingen som er tatt opp etter at 22. juli-kommisjonen la frem sin rapport mandag, skriver Aftenposten.

  • Over halvparten av de spurte har uendret tillit til Stoltenberg etter at rapporten ble lagt frem. Én av tre har svekket tillit til statsministeren.

  • Mer enn to av tre mener Stoltenberg bør bli sittende som statsminister, mens én av fem mener han bør går av.

Målingen er utførtav Norfakta på oppdrag av Aftenposten, Adresseavisen, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad tirsdag ettermiddag.

Frp-velgere kritiske

Mandag kom granskningsrapporten om myndighetenes håndtering av bomben i regjeringskvartalet og skytingen på Utøya som det politiske Norge har ventet på i ett år. Konklusjonene er svært alvorlige for Stoltenberg-regjeringen. VG krever på lederplass tirsdag at statsministeren må gå av.

Men tiden fremover vil bli svært krevende for statsministeren, tror eksperter på politikk og kommunikasjon.

Dette kravet får altså liten støtte blant de spurte i den ferske meningsmålingen. Ikke overraskende er det Arbeiderpartiets egne velgere som er mest positive til at statsministeren skal bli sittende. Frp— og Høyre-velgerne er mest kritiske til at Stoltenberg fortsetter ved makten.

Delt om Aasrud

I målingen er det også blitt stilt spørsmål om fornyings- administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) bør gå av som statsråd. Aasrud sitter med det ansvaret for sikkerhetstiltak i regjeringskvartalet, og har fått kraftig kritikk blant annet for at ikke Grubbegata var blitt stengt av for biltrafikk før terrorbomben gikk av.

syd19503.jpg

Det er flere som mener at Aasrud bør trekke seg enn at statsministeren skal gjøre det. Nær én av tre spurte svarer at Aasrud bør gå av, litt over én av tre vil at hun skal bli sittende, mens de resterende ikke har gjort seg opp noen mening.