En varebil ble kjørt inn i en gruppe mennesker som satt utenfor den populære restauranten Kiepenkerl, som ligger i en gågate i den tyske byen Münster, ved 16.30-tiden lørdag.

Først ble det meldt at tre personer ble drept etter å ha blitt påkjørt, men noen timer senere nedjusterte innenriksdepartementet i delstaten Nordrhein-Westfalen dødstallet til to.

I tillegg til de drepte er minst 30 personer såret, skriver DPA. Politiet opplyser at tilstanden for minst seks av de sårede er kritisk.

Personen politiet mener var føreren av bilen, ble kort tid etter hendelsen funnet død, ifølge politiet etter å ha skutt seg selv.

Politiet har så langt ikke identifisert vedkommende, men sier det var en tysk statsborger, og at ingenting tyder på at hendelsen var islamistisk motivert.

– Trolig ikke terror

Flere tyske medier, deriblant Bild, skriver at den antatte gjerningspersonen er en 48 år gammel tysk og tidligere ustraffet mann.

Ifølge Sueddeutsche Zeitung, rikskringkasteren ZDF og nyhetsbyrået DPA, hadde han psykiske problemer, og hadde ingen kjent tilknytning til «terror». Politiet arbeider ifølge tyske medier med å gjennomsøke både bilen og leiligheten hans, mens de forsøker å få oversikt over hva som var motivet bak hendelsen.

I mellomtiden har politiet bedt folk om å la være å spekulere på hva som var motivet.

– Han (den antatte gjerningspersonen) er foreløpig ikke identifisert, og det er for tidlig å spekulere på motiv, sier politiets talsmann Andreas Bode.

– Vitner sier det var flere i bilen

Politikilder sier til AP at de også undersøker vitneopplysninger om at det var flere personer i varebilen, som kan ha rømt, men så langt har de ikke funnet flere.

Politiet har i løpet av lørdagen gjennomsøkt både bilen som var involvert i hendelsen, samt leiligheten til den antatte gjerningspersonen. Ifølge DPA har politiet funnet en mistenkelig gjenstand i bilen, men det er ukjent hva denne gjenstanden er.

Mens politiet arbeidet på stedet ba de folk om å holde seg unna sentrum og området rundt Kiepenkerl, ettersom de innledningsvis ikke kunne slå fast at det ikke var eksplosiver i kjøretøyet.

Sjokk og vantro

Politiet kom raskt til stedet fordi det var planlagt en kurdisk demonstrasjon i byen. Demonstrasjonen ble avlyst, og politiet ble omdirigert til Kiepenkerl.

Flere fikk med seg hendelsen og kaoset som brøt ut i ettertid i Münster, som har rundt 300.000 innbyggere. Vitner ved restauranten som ligger like ved Kiepenkerl sier de hørte et høyt smell, og at alt gikk veldig fort etter det.

Vegard Herøy (22), som bor og jobber i byen, sier til VG at han reagerte på hendelsen med sjokk og vantro.

– Dette er bare en liten studentby på størrelse med Bergen. Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skjer her, sier Herøy til avisen.

Søreide sjokkert

Tysklands statsminister Angela Merkel er varslet om hendelsen, og en talsperson for myndighetene kondolerer på vegne av den tyske statsministeren.

–Våre tanker går til ofrene og deres familier, sier Merkel-talsperson Ulrike Demmer.

Norsk UD opplyser til NTB at de ikke har fått meldinger om at nordmenn er blant de drepte eller sårede. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttrykker kondolanse for ofrene og deres pårørende.

– Jeg er sjokkert over det grufulle angrepet i Münster i Tyskland. Mine tanker og medfølelse går til ofrene og deres pårørende, sier hun i en uttalelse på Twitter.

– Tragisk at vår vennskapsby rammes av terror

Münster er en av Kristiansands vennskapsbyer. Kristiansand-ordfører Harald Furre var beveget da Fædrelandsvenne møtte ham under Høyres landsmøte lørdag ettermiddag.

– Det er klart man blir veldig berørt når en sånn tragedie rammer hovedgaten i vår vennskapsby, sier ordfører Harald Furre. Foto: Tone Sandberg

– Det er klart man blir veldig berørt når en sånn tragedie rammer hovedgaten i vår vennskapsby der både jeg og mange andre kristiansandere har vært mange ganger.

Tilfeldighetene vil det slik at datteren til Münsters borgermester Markus Lewe, Ruth, kommer til Kristiansand søndag for å bo hos Furre i tre uker:

– Hun studerer spesialpedagogikk og skal ha en praksisplass, forklarer han.

– Så jeg har jo også en personlig relasjon her, og føler med de som er rammet, sier Furre.

Han hadde lørdag ettermiddag ikke vært i kontakt med Lewe selv, men skal sende sine kondolanser:

– Akkurat nå har han nok med å stå i stormen, og jeg sender min dypeste medfølelse til alle som er rammet av dette.