KRISTIANSAND: — Skadene gjelder først og fremst snø som har blåst inn på kaldloftet til folk. Snøen smelter, og dermed får folk vannskader i husene sine, sier Rolf Tag i Gjensidige forsikring.

Takstmannen forteller at det ikke er store sprekkene som skal til, før snøen velter inn på loftet til folk. Selv små sprekker, kvister, luftespalter og ventiler er nok til å lage snøhauger, hvis vinden står på lenge nok.

Gjensidige har siden snøen kom i forrige uke mottatt 15 skademeldinger fra huseiere på Agder.

— Vi oppfordrer derfor folk på det sterkeste til å krype opp på loftet for å sjekke tilstanden. Da kan de unngå skader og mye frustrasjon, sier Tag til fvn.no, og legger til.

— Snø som blåser inn på taket, er et vanlig fenomen på fjellet, men forekommer sjeldent i lavlandet. Men nå har snøen vært nærmest som mel, og da skjer dette også langs kysten. Dersom uhellet allerede har skjedd, er det viktig at folk får fjernet isolasjonen og tørket opp vannet, sier Tag.

Forsikringsmannen frykter også at hus kan rase sammen dersom folk ikke skuffer taket. Han sier at huseiere spesielt må sjekke le-siden av huset. Der samler snøen seg som regel.

— Vi vet at det allerede er mange hus som har altfor stor belastning på taket. I tillegg må folk sørge for at det ikke er skjev fordeling av vekt på taket. Det kan føre til forskyvning av bygningen, sier Tak.

Når folk skal skuffe, er det også viktig at man tar litt og litt på hver side av huset.

— Det holder ikke å ta den ene siden av huset den ene dagen, for deretter å ta andre siden dagen etter. Da kan det fort gå galt, sier Tag, og understreker.

— Det er alle forsikringstakeres plikt å skuffe taket. Det står i forsikringspapirene.

Som normalt

Informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i If, melder at det ikke er flere skader innrapportert enn normalt.

– Det er ikke mer trafikk på kundesenteret vårt i Kristiansand enn normalt. Det virker som folk har sett været an, og har latt bilen stå. De har tatt rådene på alvor, sier Vennesland.

Samtidig venter Vennesland at skadetallet skal øke når været roer seg, og folk får skuffet frem bilene.

– Da ser nok flere at bilene er blitt skadet. Men så langt har det ikke vært noe ekstraordinært, sier Vennesland.

Her er kravet til hvor mye hus skal tåle i de ulike kommunene på Agder:

  • Farsund og flekkefjord 250 kilo pr. kvadratmeter.

  • Sirdal 300 kilo.

  • Søgne 350 kilo.

  • Mandal 350 kilo.

  • Kristiansand 400 kilo.

  • Vennesla og Songdalen 450 kilo.

  • Marnardal, hægebostad og åseral 450 kilo.

  • Alle kommuner i Aust-Agder (Unntak: Valle og Bykle) 450 kilo.

  • Valle og Bykle 500 kilo