COCHABAMBA: — Vi kan tilby henne arbeid av praktisk art i forbindelse med hus og kontoret vårt her i Cochabamba. Det vil kunne bli en slags voluntørtjeneste, sier Jon Lia, stedlig representant for Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) sitt arbeid i Bolivia. NLM driver en norsk skole i Cochabamba, og har i tillegg prosjekter flere steder i landet.

— Når det kommer spørsmål om å hjelpe fra foreldre eller advokater, ønsker vi å prøve å hjelpe. Vi har ikke alltid kapasitet til å gi jobb, men prøver å vurdere det i de tilfellene det blir aktuelt, sier Lia, som aldri har vært utfor en lignende situasjon som dette i Bolivia.

**Les også:

- Ankesaken for dårlig forberedt**

Kausjon

18-åringens bolivianske advokater jobber nå på spreng for å finne jobb til henne. Det skal da være lettere å få innvilget en søknad om kausjon.

— Jeg har gitt dem masse telefonnumre. Det hadde vært mye bedre om hun kom ut og kunne fått seg en jobb og et sted å bo. Hun kunne jobbet på et barnehjem eller noe annet, sier 18-åringens far til Fædrelandsvennen.

18-åringen har tidligere jobbet i barnehage i Norge.

Medmenneske

Norsk Luthersk Misjonssamband er en av få norske organisasjoner i Cochabamba.

— Har dere noen kvaler mot å tilby disse jentene jobb?

— For oss er det to ting som betyr noe. For det første er alle uskyldige til det motsatte er bevist. For det andre er det naturlig for en organisasjon som vår å uansett være et medmenneske, sier Kjell Jaren, NLMs regionleder for Sør-Amerika.

— Hvis vi som organisasjon kan komme disse i møte og gjøre deres tilstedeværelse lettere, vil vi gjøre det. Hvis en eller flere av dem har behov for noe, er det naturlig for oss å prøve å legge ting til rette. Jeg synes det er flott at våre stedlige representanter stiller seg åpne for dem, sier han.

Jon Lia sier det bare er 18-åringen det er blitt bedt om jobb til, men organisasjonen er åpen for å ta imot de andre også.

Penger

Ifølge Jon Lia, har NLM nå gjort en avtale med den norske ambassaden i Buenos Aires.

— Vi prøver å hjelpe dem det vi kan, og formidler blant annet penger fra familiene til jentene. Det vil si at vi tar med oss pengene og går på besøk i fengselet til dem, sier han.

De norske representantene har nå reist fra Cochabamba, og Lia ser videre for seg at de kan besøke jentene og bistå med det som måtte trenges.

— Det er naturlig at vi går på besøk til dem og prøver å hjelpe litte grann. Jeg håper at foreldrene synes det er greit. Hvis det var min datter, ville jeg satt veldig pris på at noen bryr seg, sier han.

Lia forteller at det nå er vinter i Cochabamba, det vil si rundt 20 grader på dagtid, og litt kaldere om natta.

— De har fått soveposer, så jeg tror de skal klare seg greit. Vinteren varer bare til og med juli, sier han.

18-åringens norske advokat, Carl Bore, ønsker ikke å kommentere saken.