KRISTIANSAND: — Noen skriker til veggen, jeg liker godt å skrive og satte meg ned for å bearbeide tankene og følelsene etter reisen. Det var nemlig en overgang å komme inn i de vanlige rutinene i Norge igjen. Å skrive var god terapi, sier Thomas Nupen.

I mai 2006 kom han hjem til Kristiansand etter ni måneder som backpacker i Asia. Sammen med engelske Louise Pare (30) reiste han rundt i Thailand, Burma, India, Sri Lanka, Pakistan, Dubai og Egypt. Boken ”Thomas & Louise, en rickshaw-reise i Asia” er resultatet av skrivingen. Det er en bok på 350 sider med nærmere hundre bilder. TERRORBOMBER. Underveis opplevde de mange dramatiske hendelser. Terrorbomber i Delhi i India topper listen. De to befant seg inne på et marked da en bombe gikk av. 48 mennesker ble drept, 28 skadet.

”Hele bygningen ristet kraftig. Kroppen min skalv. Jeg grep hånden til Louise med en rask besluttsomhet. Den sterke ristingen var uvirkelig. En kraftig sjokkbølge rev tak i oss. Jeg var sikker på at hele gulvet under ville bryte sammen”.

— Hvis jeg ikke hadde gått en annen vei for å se etter sko, kunne vi ha vært midt oppi det, sier Thomas ettertenksomt.

MUHAMMED-TEGNINGER

Totalt ble 59 mennesker drept i de tre terrorbombene som rammet Dehli mens de to var der. Reisefølget havnet også midt oppi demonstrasjoner mot Mohammed-karikaturene i Lahore i Pakistan.

— Innbyggerne knuste alt av vestlige minibanker, brant ned den amerikanske fastfood-kjeden KFC og smadret Telenor. Det var politi overalt, forteller Thomas.

”Oversikten over hovedgaten var glimrende, men minnet om en slagmark. Flere hundre mennesker løp frem og tilbake i gaten, mens politiet bevegde seg i takt som sjakkbrikker. – Jeg spiste kylling på KFC i går og har fortsatt koppen, sa en japaner. – Et ekte samleobjekt, sa jeg sarkastisk”.

— Jeg ble oppfordret av hotelleieren til å ikke fortelle noen at jeg var fra Norge, men jeg var ikke så redd. Der og da var det som å se på nyhetene. Det var helt uvirkelig, sier Thomas.

POLITIEKSKORTE

Han og Louise kjøpte seg etter hvert en rickshaw. Det var en motorisert trehjuling som oppnådde en toppfart på rundt 40 kilometer i timen på flat mark og ti kilometer i oppoverbakke. Med den opplevde de flerfoldige motorhavarier og hadde pakistansk politi som passasjerer. Cirka 50 kilometer fra grensa til Afghanistan i provinsen Balushistan befant de seg i utrygt område og var nødt til å bli eskortert.

— Vi hadde en politibil enten bak oss eller foran oss. Andre ganger satt de inne i bilen. Det som var fint var at de fungerte som guider hver gang vi kom til nye byer, sier Thomas og flirer.

BOLLYWOOD-FILM

30-åringen har filmutdanning fra Australia. På reisen debuterte han som skuespiller i en Bollywood-produksjon. 55 minutter og 20 sekunder inn i 11. scene i filmen ”Salaam-E-Ishq” skimtes den høye kristiansanderen i bakgrunnen. Han fikk betalt 500 rupi (rundt 80 kroner) for innsatsen. Filmen var en dårlig kopi av Richard Curtis' ”Love Actually”.

”Formålet med scenen var å sitte og være siklende betatt av ei dansende dame. Et stille sukk gikk gjennom rommet da skuespillerinnen entret. Hun var ikledd en trang topp med glidelås og tights. Ryktene sa at hun var tidligere Miss India og hadde deltatt i Miss World-konkurransen”.

Ni måneder på reise har gjort noe med sørlendingen. Selv mener han å ha blitt mer tålmodig. Og han mener nordmenn har mye å lære av asiatisk gjestfrihet. Dessuten har han lært - i disse finanskrisetider - at det går an å ha et godt liv selv om man eier lite.

— Folk i Norge har for mange valgmuligheter. Det gjør oss bare stresset. Selv prøver jeg å fokusere på å leve her og nå og gjøre det beste ut av ting, sier Thomas Nupen.