OSLO: – Dagens fylkeskommuner har gått ut på dato, sier kommunal— og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), som tirsdag presenterte stortingsmeldingen om regionreformen.

For regjeringen er det uaktuelt å overføre nye oppgaver til dagens fylkeskommuner. Men de større regionene vil få større ansvar enn fylkene har i dag. Utfordringene som regionene står overfor går ut over fylkesgrensene, slår Sanner fast.

Ønsker ett Agder

Under pressekonferansen fikk Sanner blant annet spørsmål fra VG om hvordan han ser for seg at Agder skal slås sammen til en region.

- Jeg har flere ganger sagt at Sørlandet vil stå sterkere som en enhet. Det er ikke en nyhet, det har jeg sagt i 15 år.

Sanner gjorde det samtidig klart at han ikke har tegnet kartet over de nye regionene, og at politikere i egen region må sitte i førersetet.

— Vi har invitert fylkeskommunene til å starte nabopraten. Invitasjon fikk de i fjor høst. Vi ser at det beveger seg. I Trøndelag og på Østlandet rundt Oslo er det bevegelse, og det foregår litt i Agder. Selv om Aust-Agder Ap kom til annen konklusjon, var det samtidig et vedtak med nyanser.

Nytt grunnlag

- Hva vil du gjøre med Vest-Agder og Aust-Agder som slåss og ikke vil slå seg sammen? Har du noen incentiver, ble det spurt.

— Aust-Agder Aps vedtak peker på at hvis kommunereform betyr flytting av grenser, så er de åpen for å ta opp diskusjon igjen. Og flere kommuner i Aust-Agder vurderer å gå sammen med Kristiansand for skape en sterk kommune. Det vil danne grunnlag for diskusjon om en ny region i Agder. Men det er opp til lokale politikere å ta det ansvaret, sier Sanner, og videre om muligheten for å tvang:

— Når vi har invitert til naboprat så må fylkene få gjennomføre den, men samtidig utelukker vi ikke en mer statlig styrt prosess. Det er et spørsmål vi ønsker å ha en dialog med Stortinget om, ettersom initiativet til denne reformen kom fra Stortinget, og et klart flertall der ønsker denne reformen gjennomført.

Statsråden avviste også at planen om 10 regioner utgjør en sentraliseringsreform.

— Lykkes man med å skape denne reformen, så vil det gi en bedre regional maktbalanse, med mer maktpsredning og andre tyngepunkt i landet vårt. Det har mye for seg i et langstakt land.

Ikke hogd i stein

Sanner understreker at det ikke er regjeringen som skal tegne det nye regionkartet over regioninndelingen, og at tallet ti ikke er absolutt hogd i stein. Men det er først med rundt ti enheter at regjeringen sier seg villige til å overføre flere statlige oppgaver til de nye regionene

– For oss er dette en invitasjon til lokale og regionale politikere til å sette seg i førersetet og legge premissene for samfunnsutviklingen i sitt område sier Sanner.

I Stortingsmeldingen tar regjeringen til orde for at de ti regionene skal få nye oppgaver på flere områder. Det skal vurderes om enkelte veistrekninger skal omklassifiseres til regionalt nivå. Regionene kan få ansvar for tilskudd til private lufthavner og ansvar for å bygge ut digital infrastruktur.

Framtidsrettet

Regjeringen foreslår også at de nye regionene skal få nye oppgaver innenfor kulturminnevern. Kultur, næringsutvikling og friluftsliv.

– Det er også en rekke andre oppgaver vi vil vurdere å overføre hvis vi kommer ned i ti regioner. Mange vil sikkert si at dette er for få oppgaver. Men vi må se på den nye regionale strukturen som et framtidsrettet regionalt nivå som vil kunne få mer ansvar hvis man klarer å gjennomføre dette, sier Sanner.

Fylkene har frist til 1. desember i år til å fatte vedtak om sammenslåing. Hvis tidsplanen fra regjeringen holder, vil de nye regionene kunne være en realitet fra 1. januar 2020.