– Rabies smitter primært gjennom bitt eller væskeoverføring i åpne sår eller rifter i huden. Vi anbefaler derfor som før at folk ikke oppsøker eller tar på døde eller syke flaggermus, men i stedet tar kontakt med Mattilsynet, sier Karen Johanne Baalsrud, som er seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet.

Rabiestypen som nå er oppdaget i Norge, skiller seg noe fra den typen som er mest knyttet til dyr som hund, rev og mårhund. Flaggermusvirusene smitter sjelden til andre dyrearter.

Vaksine

– Det er ingen grunn til å bli bekymret for å gå turer i skogen eller å oppholde seg i områder hvor det finnes flaggermus. Flere land i Europa har hatt denne dyresykdommen lenge uten at det skaper noen problemer. Det er sannsynlig at sykdommen har eksistert en stund i Norge, uten at den er oppdaget, opplyser tilsynet.

Samtidig understrekes det at folk ikke skal røre døde eller åpenbart syke flaggermus. Dersom man likevel skulle bli bitt av en flaggermus, er det viktig at man vasker såret grundig med såpe og vann, og kontakter lege. Det anbefales at man får en vaksine mot rabies etter slike bitt.

– Udramatisk

Personer som håndterer flaggermus mye, og som dermed løper en risiko for å bli bitt, bør ifølge Mattilsynet få en forebyggende vaksine. Tilsynet opplyser samtidig at man ikke løper noen risiko for å bli smittet av rabies ved å ha flaggermus i huset der man bor.

Vannflaggermusen som ble funnet i Valdres, ble sendt til Veterinærinstituttet etter at den døde. De positive prøvene forelå tirsdag ettermiddag.

– Vi vet ikke hvor vannflaggermusen kan ha blitt smittet. Vi tar alltid prøver av døde flaggermus, og vil derfor fortsette med dette for å kartlegge situasjonen. Vi ser på dette som en udramatisk situasjon, sier Karen Johanne Baalsrud.