– Når det er så sterk fønvind som nå, blir det spennende å se om vi kan komme enda høyere eller om dette var maks, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

Den forrige januarrekorden har stått siden 1989, da det ble målt 17,9 grader i Tafjord i på Sunnmøre.

Åndalsnes kunne imidlertid skilte med 18,6 grader torsdag morgen, og rekorden som hadde stått i tre tiår var med det slått.

– Det er som en fin sommerdag i Nord-Norge, sier Granerød.

– De kan ta på seg shortsen nå i morgentimene, så får vi se hvor lenge temperaturen er så høy.

Godt vant til rekorder

Ordfører Ståle Refstie i Sunndal kommune, der den ferske norgesrekorden på 19 grader ble målt, kunne nyte vinterdagen i t-skjorta torsdag formiddag. Han sier til NTB at området er godt vant til varmerekorder om vinteren.

– Vi har varmerekordene for desember og februar allerede. Så om vi ikke blir slått i dag, har vi rekorden for alle tre vintermånedene.

Han forteller at værstasjonen var ute av drift i lengre tid, men at det i høst ble satt opp ny.

– Da tenkte vi at nå skal vi være med å konkurrere om rekordene igjen, og det tok jammen ikke lang tid, sier Refstie.

Selv om de har «mye moro» med rekordene, og det setter kommunen på kartet, mener han imidlertid at det ikke er ønskelig med nye vinterrekorder.

– Når det er varmt på hele Nordmøre og Vestlandet, så er det jo til ettertanke med tanke på klimaforandringene, sier han.

Varmt flere steder

Hos tidligere rekordholder Tafjord er det målt 17,7 grader torsdag morgen.

–De stedene har ofte høye temperaturer. Det er en fønvindeffekt som gjør at luften varmes opp når den kommer ned igjen fra fjellet, sier meteorolog Granerød.

Han forteller at de tidligere varmerekordene har blitt satt mot slutten av januar.

– Det har også vært andre år der vi har opp mot 16–17 grader i disse områdene, men det er første gang vi måler over 19 grader på denne tiden, sier Granerød.

Ifølge meteorologen vil «sommerdagen» vedvare så lenge vinden varer.

– Den kommer til å gi seg noe utover dagen. Det betyr nok at temperaturen også vil gå sakte, men sikkert, nedover. Men det vil absolutt bli en mild og varm dag i dette området.

Ny rekord i Trondheim

De rekordmilde luftmassene har også feid over Trøndelag, og torsdag morgen ble det satt ny varmerekord for januar i Trondheim da målestasjonen Voll viste 10,2 grader.

Det er 0,1 grad mer enn den tidligere rekorden fra 1950.

Den nye rekorden på Voll er imidlertid ikke ny varmerekord for januar uansett målestasjon i Trondheim. Den er på 13,5 grader satt ved målestasjonen på Tyholt 10. januar 1971. På det tidspunktet var Voll ikke i drift.

Hele fem målestasjoner i Trøndelag fylke viste tosifrede temperaturer torsdag morgen.

Tror det blir mildvær til slutten av mars

For mange nordmenn har det vært en mild og våt vinter hittil. Skal vi tro klimaforskerne, er det mye som tyder på at dette vil fortsette også fremover.

– Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter fram til slutten av mars, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning ved UiB til NRK.

Han peker på global oppvarming som en årsak for at vintrene blir mildere i Norge.