Om ei ukes tid er det slutt. Fra og med 24. august er det ikke lenger tillatt å produsere og importere noen form for lysstoffrør av den «gamle sorten» til markedet i EU/EØS-landene. Lysstoffrørene og sparepærene som fases ut er blant de mest vanlige vi bruker.

– Årsaken er at det er kvikksølv i de gamle lysstoffrørene. Derfor skal denne typen lysrør også bort, sier Tor Gunnar Ljosåk – daglig leder for installasjonsavdelingen ved Bø Installasjon AS – til Varden.

Blir også borte

Fra og med 1. september blir det også forbudt å produsere og importere halogenstifter, som er vanlige i takspotter og andre mindre lamper. Halogenstiftene inneholder ikke kvikksølv, men tilfredsstiller ikke nye krav til økodesign, ifølge Tek.no.

FORSVINNER: Halogenstifter som denne lider samme skjebne som de tradisjonelle lysstoffrørene. Foto: Andreas Soltvedt

Så lenge varebeholdningen rekker, kan butikkene fortsatt selge det de har på lager og bestille de samme varene fra sine leverandører såframt leverandørene ikke er tomme.

– Men er de tomme, er det slutt. Så vi har tatt inn litt ekstra siden vi vet at kundene kommer. Alle har heller ikke mulighet til å bytte til LED med en gang, påpeker daglig leder ved Bø Installasjons butikkavdelinger, Olav Tangen.

– Det er sikkert to-tre kunder hver dag nå som lurer på hva de skal gjøre. De blir veldig fornøyd når de fortsatt kan få tak i lysrørene, forteller June Furnes Tveitan, butikkleder Mesterlys.

Ville gjort dette

Ifølge Miljødirektoratet er det ingen fare å bruke lysstoffrørene man allerede har hjemme eller i andre bygg så lenge rørene er hele. Det er først hvis et slikt rør knuser at man skal være forsiktig.

– Hvordan bør folk gå fram når de etter hvert ikke får kjøpt annet enn LED?

– Jeg ville sagt at du starter med det vi kaller grunnbelysningen i rommene, altså hovedlyset du skal ha og som står på over tid. Så må du heller bruke opp lyspærene som finnes i den fine lysekrona i huset, sier Furnes Tveitan.

– Merker dere en økning når det gjelder folk som kjøper opp et lite lager av varene som skal fases ut?

– Ja, det gjør vi. Og noen kjøper nok også mer enn det armaturen kommer til å bruke noen gang, får Varden opplyst.

SLUTT: Denne typen lysrør fases også ut. Foto: Andreas Soltvedt

Sparer energi med LED

Ved Bø Installasjons installasjonsavdeling har det allerede handlet om LED i mange år.

– Vi opplever at næringskunder har tatt skiftet innover seg og foretar lysutskiftingen helt eller periodevis. Mens privatmarkedet nok henger etter på vår avdeling så langt, opplyser Tor Gunnar Ljosåk.

Fagfolkene i Bø anbefaler uansett ikke folk å sette inn LED-lys i gammel armatur.

– Dette blir som sette inn en ny motor i en bil uten at motoren er testet i den samme bilen. Da vil ingen av de tidligere godkjenningene være gyldige, påpeker prosjektleder ENØK, Henning Gilde.

– Det vil også være brannfare forbundet med å putte et nytt produkt inn i en gammel armatur som kanskje er sprø og dårlig. Noe annet er det også at har du hatt ti armaturer i et rom og bytter til LED, klarer du deg kanskje med sju-åtte. Å skifte til LED innebærer helt klart en energibesparelse. Vi har også et ansvar når det gjelder å informere og veilede kunden våre i forbindelse med Det grønne skiftet, påpeker Tor Gunnar Ljosåk.

LED FOR ALLE PENGA: Her Henning Gilde og Tor Gunnar Ljosåk med nye produkter tilpasset bedriftsmarkedet. Foto: Andreas Soltvedt