Serhij Bolvinov, etterforskningsleder i Kharkiv-regionen, sa til Sky News tidligere torsdag at alle likene skal graves opp og sendes til rettsmedisinske undersøkelser som del av en større etterforskning for å samle bevis for mulige krigsforbrytelser begått av russiske styrker.

– Jeg kan si at det er en av de største massegravene som er funnet i en frigjort by. Omtrent 440 ble gravlagt på ett sted, sier etterforskningslederen til Sky News.

Bolvinov sier de døde har blitt begravet enkeltvis på gravfeltet.

Journalister fra nyhetsbyrået AP så massegraven i en skog utenfor Izium torsdag. En stor grav hadde et skilt der det sto at det lå begravet 17 ukrainske soldater. Rundt den var det hundrevis av enkeltgraver, kun merket med kors, skriver nyhetsbyrået.

Zelenskyj: Russland etterlater seg død overalt

– Vi ønsker at verden skal få vite hva den russiske okkupasjonen har forårsaket, sa Zelenskyj torsdag, uten å tallfeste hvor mange som er funnet der eller hva det har dødd av.

Presidenten viste til flere andre byer der russiske styrker ifølge ukrainske myndigheter har etterlatt seg sivile massegraver og beviser på angivelige krigsforbrytelser.

– Butsja, Mariupol og nå dessverre Izium … Russland etterlater seg død overalt. Og vi må svare. Verden må virkelig holde Russland ansvarlige for denne krigen. Vi gjør alt vi kan for å få til det, sa Zelenskyj.

Politiet: Ulike dødsårsaker

– Vi vet at noen har blitt skutt og drept, og at noen har død av artilleriild, såkalte mineeksplosjonstraumer. Noen har også blitt drept i luftangrep. Fortsatt er det mange som ikke er identifisert, sier etterforskningslederen.

Bolvinov opplyser samtidig at de har avdekket en rekke andre gravsteder siden de begynte å undersøke forbrytelser som har blitt begått i deler av Kharkiv-regionen, som har vært under russisk kontroll i flere måneder.

Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, sa til Nettavisen tidligere torsdag at det ikke er noen grunn til å tvile på meldingene som kommer fra ukrainsk hold.

– Hvis de sier det er en massegrav, vil det raskt være etterprøvbart. Ukraina har ingen grunn til å bløffe på dette, sa han til avisen.

– Bare begynnelsen

Røseth tror også funnene i Izium bare er begynnelsen på hva ukrainerne vil finne etter hvert som de gjenerobrer byer og områder.

– Dette er det største funnet de har gjort. Jeg frykter det er enda større massegraver i Mariupol, som hadde rundt 100.000 innbyggere igjen da russerne omringet byen. Russerne slapp ikke ut sivilbefolkningen før de hadde bombet byen sønder og sammen, påpeker han.