— Det er trøstesløst akkurat nå ja, sier Øivind Juel, kornsjef i Felleskjøpet Agri, til Aftenposten.no.

I et vanlig kornår skulle over halvparten av kornet vært høstet inn siste uken i august. Men mye regn gjør at det er altfor vått til at skurtreskerne kan ta turen ut på åkrene.

— Det er egentlig til å gråte av, men det hjelper ikke, sier bonde Atle Andersen med en liten latter, før han viser frem kornåkeren der 15 mål av det som ikke er tresket står under vann.

Kornet som står helt under vann er det ikke mulig å redde. Det blir vanskelig og en kamp mot tiden å redde kornet der selve akset står over vann.

— Selv om kornet skulle tørke, er det vanskelig å komme utpå med redskapen fordi jorda er full av vann, sier Andersen.

Bare 20 prosent av landets korn er så langt kommet i hus.

— Slik som det er tar vi en dag av gangen og håper at det blir én uke til 14 dager med godt vær. Aller helst mye sol og vind slik at jordene tørker opp, sier informasjonssjef Kjetil Randem i Norges bondelag.

Kornet går ikke gjennom treskeren

Problemene tårner seg opp for bøndene når det blir for vått i innhøstingsperioden. Først så går ikke kornet gjennom treskeren om det er for vått. Og når en skurtresker som skal ut på jordet fort kan veie 15 tonn, så kjører den seg fort fast om et er for vått.

— Det er store utfordringer med å få berget det som står igjen ute på jordene, sier Randem, som forteller at husdyrbøndene også har problemer med å få høstet inn gress som skal brukes til fôr.

Mesteparten av det kornet som så langt er høstet inn er høsthvete som ble sådd i fjor høst, mens kornet som ble sådd i våres fortsatt i stor grad står ute.

— Det er veldig vanskelig akkurat nå. Får vi bra vær nå kan vi berge mesteparten av volumet, men kvaliteten på kornet er et problem, sier kornsjef Juel.

Mye regn og vind tidligere i sommer har gjort at det er blitt mye legde, altså at kornet har lagt seg ned. Endel steder har kornet begynt å gro på nytt. Og det kornet som ikke har lagt seg ned er utsatt for sopp og fuktskader.

Kornet er for dårlig til å spises

— Hveten vil miste bakekvaliteten om den ikke blir høstet umuiddelbart, og da må kornet gå til fôr, sier Juel.

- Hvordan vil du beskrive situasjonen for kornbøndene nå?

— Den vanskeligste høsten på veldig mange år. Vi kan berge mesteparten av volumet om det blir godvær fremover, sier Juel.

Han forteller at det er svært sjelden at kornhøsten blir så dårlig at kornet må pløyes ned. Som regel klarer man å få høstet inn mesteparten, men da med redusert kvalitet.

Litt bedre vær, men ikke perfekt

Det er noe trøst å få fra meteorologene, men det kommer ingen lovnader.

— Jeg kan ikke love tre uker med vind og uten nedbør, sier vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen.

Mandag kom nok et kraftig regnvær over Østlandet og Sørlandet. I Oslo ble blant annet ble T-banen stoppet av vannet.

— Været fremover blir bedre enn det var i dag. Mandag kveld vil det lette, og i dagene fremover vil det også være noen regnbyger, så helt tørt blir det ikke denne uken selv om det blir bedre, sier Bentsen.

Også neste uke vil det komme lokale byger med nedbør.

— Til neste uke blir det mer vind, men da kommer det også nedbør. Men det blir lokalt, så man kan ha flaks og unngå nedbør, sier Bentsen.