BRYNE: Med sine to mannlige barnehageassistenter er Sporvongane private barnehage på Lyefjell i Time en av barnehagene i Rogaland med størst andel menn i staben. Barnehagens pedagogiske leder, Tone Elin Grønstad, tror menn i barnehagen er en større ressurs enn de selv er klare over.

— Menn er viktige for miljøet blant de ansatte så vel som for barna. De skaper en dynamikk i gruppen. Menn er nok flinkere enn oss damer til å stimulere barnas grovmotorikk, sier Grønstad til Aftenbladet, som synes det er helt greit om menn i barnehager slipper å skifte bleier om de ønsker fritak.

— Jeg er selvfølgelig for likestilling, men om fritak fra bleieskift fører til flere menn i barnehagen så mener jeg at vi kvinner godt kan gjøre akkurat den jobben, sier hun.

Menn er menn

Grønstad vet at bleieordningen som praktiseres på Lyefjell er politisk ukorrekt. Hun forstår også godt at enkelte reagerer på at mennene slipper å ta i bleiene.

— For ansatte som også er fedre vil det være en smal sak å skifte bleier. Sperren er nok større for unge menn som kommer rett fra skolebenken. Det er trist om en bagatell som bleieskift skal stå i veien for menn som ønsker å jobbe i barnehage, sier den pedagogiske lederen.

Hun slår fast at menn må få lov til å være menn.

— Med det mener jeg at menn og kvinner er forskjellige. Det er nettopp derfor det er positivt å ha begge deler representert i en barnehage. Spesielt for guttene er mannlige barnehageassistenter gode rollemodeller. Flere og flere barn mangler dessuten en farsfigur i hjemmet, sier Grønstad og fortsetter:

— Menn i barnehagen må få være menn og ikke det vi kvinner ønsker at de skal være. Menn og kvinner er ulike av natur. Skal vi ansette menn må vi være åpne for at forskjellene - ulik tankegang og ulik løsningshåndtering - kommer til syne.

En brøkdel

Sporvonganes pedagogiske leder vet at mange mener at mannlige og kvinnelige barnehageassistenter skal ha de samme oppgavene.

— Flere sier at menn vær så god får ta sin del av bleiene når de først jobber i barnehage. Det har jo vi kvinner gjort i alle år. Slik jeg ser det er imidlertid ikke bleiekampen viktig. Langt viktigere er det å få flere menn inn på førskoleutdanningen, sier Grønstad.

Samtidig understreker hun at forholdene må ligge til rette om noen skal bli fritatt fra bleieskift.

— Er det snakk om en avdeling med tre menn og én dame sier det seg selv at damen ikke kan ta alle bleiene. Akkurat den situasjonen er vi imidlertid langt unna. I alle fall her i Rogaland, sier Grønstad, som understreker at bleieskift bare er én av veldig mange oppgaver i en barnehage.

— Bleieskift er en brøkdel av barnehagedagen. Det finnes da hundrevis av ting mannlige barnehageassistenter kan gjøre i stedet for å skifte bleier, sier hun.

Tviler på bleiesperre

Grønstad tror ikke luksuriøse bleieavtaler alene kan lokke menn inn i barnehageyrket. Institusjonsleder Rudy Garred på førskolelærerutdanningen ved UiS tror ikke bleieavtaler har innvirkning i det hele tatt.

— Jeg tviler på at bleieskift er en sperre for menn. Det ser ikke ut til at bleiene står i fokus verken hos menn på førerskoleutdanningen eller hos menn som kan tenke seg å søke førskoleutdanningen. Bleieskift er ikke blant spørsmålene vi får når vi i rekrutteringsøyemed arrangerer åpen dag på universitetet eller når vi har stands på ulike jobbmesser, sier Garred.

Han tror snarere at menn er opptatt av hvilke typer aktiviteter en barnehage har å by på.

— Flere spør også om hvordan forholdet få menn/ mange damer fortoner seg på en arbeidsplass, sier institusjonslederen.

Hva mener du? Bør menn trå til med bleiskift, eller skal de få slippe?