Henning Boganes endte midt i gisseldrama og skyting på et kjøpesenter i Nairobi lørdag. Foto: Privat

NAIROBI: Henning Boganes og Roger Hertzenberg var til stede på kjøpesenteret i Nairobi under terrorangrepet lørdag.

Hertzenberg forteller på telefonen fra Kenya at de to satt i første etasje på kjøpesenteret og ventet på maten sin, da de hørte noe de tror var en granat og deretter skuddveksling i etasjen under ved inngangspartiet på kjøpesenteret.

— Havnet midt oppi det

-Vi satt ute på et åpent amfi i første etasje og havnet plutselig midt oppi det. Vi satt slik at vi kunne se over rekkverket og ned i etasjen under. Vi skjønte relativt fort hva som skjedde, og løp avgårde. Det hele kom brått og overraskende på, sier Hertzenberg til aftenposten.no. Han forteller at de søkte tilflukt i herretoalett i nærheten, hvor det var samlet et tjuetalls andre personer.

— Vi søkte først tilflukt på et herretoalett, men etter noen timer ble det stormet av politiet, og vi ble geleidet til et dametoalett og bedt om å vente der. De prøvde å sikre deler av bygningen som fortsatt var under angrep. Det som var litt ekkelt for oss var at vi ikke visste at de var politi, fordi ingen hadde uniformer eller ID på seg. Det fulgte en fotograf med blå hjelm etter dem og tok bilder, forteller han.

Panikkartet stemning

Hertzenberg forteller at det var mange unge mennesker inne på toalettet og at det til tider var panikkartet stemning.

- Skuddvekslingene varte i flere timer, og av og til hørtes det ut som at det var rett utenfor døren der vi var.

På dametoalettet befant det seg også et tjuetalls kvinner, og noen av dem var svært redde, forteller han. Mange hadde låst seg inne på båsene og nektet å gå ut.

Hertzenberg og Boganes var på privatbesøk i Nairobi hos en kvinne som driver en internasjonal bibelskole. De skal bistå i arbeidet og blant annet besøke barnehjem og drive menighetsarbeid.

Var rolig hele tiden

- Det må ha vært en skremmende opplevelse å ende opp i?

— Det var skremmende. Etter hvert som tiden gikk skjønte vi alvoret, men jeg følte meg veldig rolig hele tiden. På toalettet var det mange unge mennesker som var samlet, og jeg gikk litt rundt og snakket med folk og spurte hvordan det gikk med dem for å holde stemningen oppe. Det er klart at det ble litt panikk når det var mye høye lyder og bråk utenfor. Toalettet ble jo også etter hvert stormet. Det er klart det var dramatisk. Mange fikk en voldsom reaksjon da vi kom ut i sikkerhet.

Etter om lag seks timer ble folk på dametoalettet evakuert fra kjøpesenteret av kenyanske sikkerhetsstyrker.

- Skytingen pågikk når vi ble loset ut. Vi ble ført gjennom det åpne amfiet der det fortsatt var en pågående gisselsituasjon og skyting i etasjen under. Når vi først kom ut var det veldig profesjonelt organisert på utsiden. Militæret var da i ferd med å innta sine posisjoner, og det rullet frem tanks og helikoptre. Alle som kom ut fra kjøpesenteret ble puttet i ambulanser og tatt til et felles mottak. Der ble vi registrert, fikk utdelt mat og drikke og tilbud om krisepsykolog.

- Skrudde av TVen

Angrepet forandrer likevel ikke på planene i deres reiseplan.

— Mange ble skadet og drept. Vi har valgt å skru av TVen for kvelden og heller fokusere på å informere pårørende om at vi har det bra.

— Nå bor vi i et privat hjem én kilometer fra kjøpesenteret. Vi har et program neste uke som vi ønsker å fullføre. Vi skal blant annet besøke et barnehjem og delta i forskjellige aktiviteter i menigheten, sier Hertzenberg til Aftenposten.

Gjemte seg på et lager

De to andre nordmennene som også befant seg på kjøpesenteret lørdag er ekteparet Øystein Iversen og Elisabet Elvrum Iversen. De gjemte seg i et lager sammen med 18 andre mennesker som var på lørdagshandel.

Informasjonsleder Espen Ottosen, i NLM bekrefter at det unge paret var på senteret da de hørte skyting.

- Da tok de kontakt med sin sjef, vår stedlige representant, som oppfordret dem til å komme så langt bort fra skytingen som mulig og gjemme seg.

— Der ble de til politiet hentet dem ut rundt klokken fem norsk tid. De hadde jevnlig sms-kontakt med vår representant i Kenya, sier han.

Norsk Luthersk Misjonssambands representant i Nairobi, Rune Mjølhus, sier til Aftenposten at han har hatt løpende kontakt med ekteparet mens aksjonen pågikk.

-De satt på et relativt skjermet sted i forhold til der det verste skjedde. Nå har de blitt debriefet og er nå hjemme hos seg selv. De har ingen fysiske skader. De er ganske utslitte og trøtte nå, opplyser han.