Minnes de døde

Over hele Asia markeres i dag toårsdagen for flodbølgekatastrofen.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over 13 år gammel

Bali: Over hele Asia blir toårsdagen for flodbølgekatastrofen i 2004 markert tirsdag. På Bali deltok tusenvis av mennesker i en evakueringsøvelse.

Over hele Sri Lanka vil kirker og templer ringe med klokker for å minnes ofrene for flodbølgen 26. desember 2004. Det var de tamilkontrollerte områdene på øya som ble hardest rammet av flodbølgen etter det underjordiske skjelvet.

Over 230.000 mennesker i tolv land ble tsunamiens direkte ofre. Bare i provinsen Aceh i Indonesia omkom 170.000 mennesker.

I tillegg ble tusenvis hardt skadd, og millioner av mennesker mistet hjemmene og livsgrunnlaget sitt. Hele landsbyer ble feid på havet.

Øvelse

På den indonesiske ferieøya Bali ble dagen markert med en stor evakueringsøvelse. Tusenvis av mennesker flyktet opp fra strendene etter en advarsel fra Jakarta som ble kringkastet fra radioer flere steder langs stranda.

Øvelsen var både en test av teknologisk utstyr som er kommet på plass etter tsunamien og en øvelse for å sikre at lokalbefolkning og turister skal være mer oppmerksomme på farer i framtida.

Mye gjenstår Men ifølge BBC gjenstår mye arbeid før alarmsystemene er på plass langs kysten av Aceh, Bali og Vest-Sumatra. Det samme gjelder overvåkingssystemene som skal varsle en tsunami langt tidligere.

Jordskjelvet i havbunnen under Sumatra 2. juledag for to år siden målte 9,0 på Richters skala. Det nøyaktige tallet på omkomne er det ingen som kjenner.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.