Obama ber Netanyahu om å godta midlertidig våpenhvile i Gaza

Washington (NTB-AFP-DPA): USAs president Barack Obama understreket behovet for en umiddelbar humanitær våpenhvile i en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu søndag.

I en uttalelse fra det Hvite hus kommer det fram at Obama gjorde det klart hvor viktig det er å få på plass en umiddelbar og ubetinget humanitær våpenhvile som ender fiendtligheten og fører til permanent opphør av konflikten i tråd med våpenhvileavtalen fra november 2012, som ble meglet fram av Egypt.

Både Hamas og Israel hadde en tolv timer lang våpenhvile lørdag for å gi helsepersonell på Gazastripen muligheten til å trekke døde ut fra ruinene, noe de ikke kunne gjøre mens kampene holdt på. Israel ville også forlenge denne våpenhvilen ytterligere 24 timer, men underveis avfyrte Hamas raketter og Israel avbrøt dermed den planlagte våpenhvilen.

Timer etter dette erklærte Hamas ønske om å få til nok en kortvarig våpenhvile på 24 timer, men denne gangen fikk de ikke Israel med seg. Hamas blir også anklaget for å ha brutt sin egen våpenhvile. Ifølge israelske myndigheter skal 22 raketter ha truffet Israel i løpet av de første timene av våpenhvilen til Hamas.

Minst 20 palestinere har mistet livet etter at Israel avbrøt sin våpenhvile søndag morgen. (©NTB)