Macron hyller tidligere president Jacques Chirac

Frankrikes tidligere president Jacques Chirac døde torsdag, 86 år gammel. Nåværende president Emmanuel Macron hyller ham som en fremragende franskmann.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi franskmenn har mistet en statsmann som vi elsket like mye som han elsket oss, sa Macron i en tale til nasjonen fra Elysee-palasset.

Macron omtaler Chirac som en leder som var i stand til å representere nasjonen i dens mangfoldighet og kompleksitet, og som beskyttet landet fra ekstremisme og hat.

– Om vi deler hans ideer og hva han kjempet for eller ikke, kan vi alle kjenne oss igjen i denne mannen som brakte oss sammen, sa Macron.

I forbindelse med Chiracs bortgang har Frankrike erklært nasjonal sørgedag på mandag.

Sovnet stille inn

– President Jacques Chirac sovnet stille inn i dag morges, omgitt av sin familie, sier hans svigersønn Frederic Salat-Baroux.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker er blant dem som sørger.

– Europa har ikke bare mistet en stor statsmann, men presidenten har også mistet en stor venn, sier Junckers talskvinne Mina Andreeva.

– Juncker ønsker å vise sin respekt og ære Chiracs omfattende livslange arbeid, og hans arv til Frankrike og EU vil være med oss for alltid, legger hun til.

Sarkozy og Maas i sorg

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy hyller sin forgjenger som en mentor som «ikke ga etter en eneste centimeter på vår uavhengighet, og heller ikke på sin dype forpliktelse overfor Europa».

– En del av livet mitt forsvant i dag, sier Sarkozy, og legger til at Chirac var legemliggjøringen av «et Frankrike trofast overfor sine universelle verdier».

Tysklands utenriksminister Heiko Maas hyller Chirac som «en stor statsmann og europeer».

– Hans «nei» til Irak-krigen og hans besluttsomhet i oppgjøret med nazistenes kriminelle handlinger, også handlinger begått av franske kollaboratører og Vichy-regjeringen, ærer hans minne, tvitrer Maas.

– Han var en fremragende partner og venn av oss tyskere og av meg personlig, supplerer statsminister Angela Merkel.

«Klima-pioner»

Russlands president Vladimir Putin kaller Chirac for en «klok og vidsynt statsmann» med «intellekt og enorm kunnskap».

FNs generalsekretær António Guterres kaller Chirac en pioner i kampen mot klimaendringene.

– Han satte klimaet i sentrum av den internasjonale agendaen for mange år siden, sier Guterres.

Lang karriere

Chirac var aktiv politiker på høyresiden i over 40 år. Han hadde flere statsrådsposter, var statsminister i to perioder og også borgermester i Paris. Fra 1995 til 2007 var han president.

Etter at han gikk av som president ble han, som den første tidligere franske statslederen, dømt til to års betinget fengsel for korrupsjon og misbruk av makt. Saken gikk tilbake til perioden tidlig på 1990-tallet da han var ordfører i hovedstaden.

Jacques Chirac hadde dårlig helse i flere år. Han ble rammet av slag i 2005, og led ifølge sine leger av alvorlige og irreversible nevrologiske problemer.

Chirac fikk tildelt mange ordener og æresbevisninger, også fra Norge, med storkors av St. Olavs Orden og Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.