Høsten fester grepet

Folk og fe må belage seg på høstvær i tiden fremover. Temperaturene vil holde seg en dag eller to, men så kommer nordavinden med regn og kalde gufs.

Publisert: Publisert:

Folk og fe må belage seg på høstværet i tiden fremover. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

  • NTB-Dag Kjørholt

– Det store bildet er at høytrykket som har vært over Norge, vil svekkes de neste dagene og bevege seg østover. Spesielt i Sør-Norge vil det bli litt våtere. I løpet av torsdag kveld kommer det inn et lavtrykk. Inn mot helgen blir det en fuktigere værtype, sier statsmeteorolog Pernille Borander i Meteorologisk institutt til NTB.

I Nord-Norge blir det stort sett godt vær både torsdag og fredag. Utover lørdag blir det spredt regn, og natt til søndag øker vinden.

– Den legger seg på nordlig vindretning og kan komme opp i stiv kuling i Troms og Nordland. Med nordavinden kommer kjøligere luftmasser, og nedbøren vil gå over til sludd lengst nord, særlig i Finnmark, sier hun.

Torsdag og fredag kan temperaturen komme opp mot 14–15 grader lengst sør i Nordland og rundt 10 grader lenger nord. Utover lørdag avtar temperaturen. Søndag synker den ned til 5 grader generelt for landsdelen, og nedbøren går over til sludd.

Høytrykket avtar

Trøndelag og Møre og Romsdal kan fortsatt nyte høytrykket før det forsvinner mot øst.

– Torsdag blir en fin dag med lite vind og pent vær. Fredag vil nok vinden øke til sørøst liten kuling utsatte steder. Utover dagen kommer litt regn fra sør. Det kan også være utrygt for tåke i ytre strøk av Møre og Romsdal.

Også lørdagen vil by på godt vær, men søndag blir også Midt-Norge påvirket av den nordlige vinden som øker til liten kuling på kysten. Det kommer også noen spredte regnbyger søndag.

Temperaturene i landsdelen kan også her komme opp i 14–16 grader torsdag enkelte steder. Fredag blir det litt kjøligere, lørdag tar det seg opp igjen før temperaturen faller betydelig søndag og ikke vil stige over 6 grader.

Kjøligere værtype

I Sør-Norge kommer lavtrykket torsdag kveld. Vinden øker til stiv kuling ved kysten og i fjellet og tar med seg nedbør.

– Det kan nok være kraftig nedbør i en periode, men foreløpig ser det ut til at det ligger på 40 til 50 millimeter i løpet av 24 timer, fra torsdag kveld til fredag kveld. Det er ingen farenivåer, men det kan nok oppleves som ganske mye nedbør, sier Borander.

Det er hovedsakelig Agder og Telemark som vil merke regnet før nedbørsområdet beveger seg nordøstover.

Sent søndag vil nordavinden også gjøre seg gjeldende sør i landet. På kysten av Vestlandet kan det komme opp i en nordlig stiv kuling. Det blir ikke kraftig vind på Østlandet, men temperaturen vil også her synke utover søndag.

– Torsdag og fredag blir det opp i 15 grader, spesielt på Vestlandet og i Oslo-området. Lørdag blir det litt kjøligere. Søndag begynner nordavinden å merkes, sier statsmeteorologen.

Den kjøligere værtypen vil feste seg mandag. Temperaturen vil falle utover natt til mandag og mandag, selv om det ifølge Borander ikke blir så fryktelig kjølig med en gang for Sør-Norges del.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.