Kristiansand: — Når vi tenker over det så kunne det blitt et mareritt, men det gikk bra. Vi bestemte oss allerede før vi fikk barn at vi skulle reise til Cook Islands i permisjonstiden, og brukte flere måneder på å forberede turen, forteller paret, som til daglig bor i Vågsbygd utenfor Kristiansand.

Både Anne Synnøve og Carsten Rune jobber til daglig som sykepleiere. Da de fikk tvillingene Peder og Tobias i 2002 bestemte de seg for å reise til Rarotonga, en liten øy i stillehavet på kun 240 kvadratkilometer, som tilhører øygruppen Cook Islands.

— Helsestasjonen hadde ingen motforestillinger til turen. Likevel var det mange kjente som advarte oss da vi fortalte at vi skulle reise med Peder og Tobias, som bare var 10 måneder. Foreldrene mine trodde vi var blitt gale, smiler Anne Synnøve.

— Jeg hadde vært på Rarotonga tidligere og visste at øya var trygg, og et fint sted å være for små barn. Uansett måtte vi planlegge alt til hver minste detalj før vi dro, legger Carsten Rune til.

120 kilo på flyet

Paret ringte folk på Rarotonga for å sjekke hva man kunne få tak i til barn på øya. De sjekket med flyselskapet hvordan man kunne reise med spedbarn, og hvor mye bagasje man kunne få med seg. De tok med seg alt praktisk som reisevogn, reiseseng og barnestoler på turen.

— Totalt hadde vi med oss 120 kilo på flyet, men vi fikk så god hjelp at det egentlig ikke var noe slit, forteller pappa Carsten Rune.

— Flyet hadde praktiske barnekurver på veggene som de sov i. Jeg ammet for å lette trykket som oppstår under en flyreise. Vi hadde også en prøvetur i Norge før vi dro til Rarotonga, for å se hvordan tvillingene reagerte under en flytur, sier Anne Synnøve.

Anne Synnøve forteller at det for henne var viktig å overholde barnas rutiner, på en slik reise.

— Vi er begge veldig rolige mennesker, noe jeg tror er viktig når vi reiser så lenge og langt. Det er viktig å holde på rutiner som barna er vant med. Jeg tror tvillingene ville reagert om vi ble stresset, sier hun.

Styrker familiebåndene

Fire år etter turen tror paret at Peder og Tobias har fått nytte av turen, tross sin daværende unge alder.

— Vi har diskutert mye om hva de satt igjen med. Vi tror ikke de husker så mye av det vi så, men jeg tror de husker følelsene fra turen. De ble vant med mennesker, og føler seg trygge blant andre, sier de.

— Over to måneder på en liten og rolig øy ga oss også muligheten til å bli kjent med barna våre, på en helt annen måte enn i en hektisk hverdag her hjemme. Der nede var tvillingene i fokus 24 timer i døgnet, og vi tenkte på enkle ting som hva vi skulle lage til middag, sier Anne Synnøve og Carsten Rune.

Debatten om det er forsvarlig å reise med spedbarn har blitt diskutert hett de siste årene. Og meningene er delte. Astrid Grydeland Ersvik, leder for Landsgruppen for helsesøstre, er kritisk til slike reiser mens barna er under ett år.

— Vi fraråder å reise med spedbarn til eksotiske strøk, som for eksempel Thailand. Spedbarn har det best med ro og forutsigbarhet. På slike reiser er det er større risiko for smitte, bakterier og virus. Pluss en lang flyreise, varmere klima og annerledes døgnrytme. Det er en stor belastning for spedbarn, sier hun.

Ersvik har fått med seg trenden om at flere og flere foreldre tar med seg spedbarn til utlandet.

  • I forhold til tidligere er det mange flere som reiser i dag. Og skal man først reise så er det viktig å amme. Det betyr ren mat til barnet. På flyet vil ammingen lette trykket for spedbarn, spesielt ved avgang og landing, sier Ersvik.

I Norge er det over 1200 forskjellige helsestasjoner. Der er det opp til hver enkelt stasjon å mene noe om reisene.

— På helsestasjonene rundt om i Norge blir ikke foreldre frarådet å reise. Det finnes helsesøstre med forskjellig syn på dette, men vi i landgruppen ønsker å advare mot farene, sier Ersvik.

Trygge foreldre

Psykolog Wenche Mobråten mener foreldrene bør være trygge på seg selv, dersom de utsetter spedbarn for lengre reiser.

— Reiser man til steder som kan være en fare for barnet, er det selvsagt en egoistisk handling av foreldrene. Dersom man først bestemmer seg for å reise så avhenger barnets psykiske helse først og fremst av samspillet med foreldrene. Hvis foreldrene føler seg utrygge, vil barnet helt klart bli påvirket av det. Derfor er det viktig med forutsigbarhet, som for eksempel faste rutiner, sier Mobråten.

Kommunehelseloven pålegger foreldrene å gå barn rett til helsekontroll. Dette gjelder også for familier som skal på lengre reise. Derfor bør foreldre ta kontakt med helsestasjonen, for å sjekke om alle nødvendige vaksiner er blitt tatt før reisen starter. Aslaug Emanuelsen, ved vaksinasjonskontoret i Kristiansand, snakker daglig med foreldre som skal til utlandet med små barn.

— Vi opplever det mye oftere i dag enn for bare få år siden. Folk reiser til de fleste steder i verden med spedbarn. Thailand er blitt veldig populært, sier Emanuelsen, som ofte informerer foreldre om hvilke farer man utsetter barna for.

— Spedbarn har et dårlig immunforsvar, og kan fort pådra seg sykdommer. Spesielt er faren stor for malaria i Afrika og Sør-Amerika. For spedbarn er dette grusomt farlig. Skal man til den sørlige halvkule er Dengue-feber en risiko. Den kan man få gjennom stikk fra mygg, så insektnett er viktig å huske på, sier Emanuelsen, som ikke ønsker å overdrive faren for reise.

— Reisene kan jo gå veldig bra, men man må huske på risikoen, sier hun, som selv ikke ville våget å reise med spedbarn.

500 spedbarnspass

På passkontoret i Kristiansand forteller kontorsjef Tom Eklund om stor pågang fra foreldre som ønsker pass til spedbarn. Det siste året er det blitt utstedt over 500 pass til spedbarn, bare i Kristiansandsområdet.

— Her i Kristiansandsområdet er det 8-10 søknader om pass til spedbarn under ett år, hver dag. De mest populære reisemålene er Kanariøyene og Thailand, forteller Eklund.