- Suu Kyi kastet i beryktet fengsel

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi ble torsdag ført til det beryktede Insein-fengselet i utkanten av Rangoon. Nå venter rettssak fordi hun ufrivillig fikk en amerikansk gjest på besøk.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over 11 år gammel

RANGOON: Et stort område rundt huset hennes i Rangoon ble sperret av da Aung San Suu Kyi ble hentet av burmesiske sikkerhetsstyrker torsdag.

En lang kolonne av politibiler eskorterte fredsprisvinnerens bil fram til Insein-fengselet, regnet som et av de verste i Burma.

Suu Kyi er siktet for å ha brutt betingelsene for husarresten hun holdes i, ifølge advokaten hennes. Rettssaken skal etter planen begynne 18. mai.

Også datteren fengslet

Nyan Win i Suu Kyis parti, Den nasjonale ligaen for demokrati (NLD), forteller at opposisjonslederens datter og en annen kvinne også er blitt overført til fengselet.

– Alle tre blir trukket for retten på grunn av amerikaneren som snek seg inn i huset hennes, sier Nyan Win.

Datteren og en hushjelp er de eneste som har fått lov til å bo sammen med Suu Kyi de siste årene.

Amerikaner pågrepet

Bakgrunnen for siktelsen er besøket amerikaneren John Yettaw avla fredsprisvinneren i forrige uke.

Suu Kyis bolig ligger ved en innsjø. Yettaw gjennomførte en to kilometer lang svømmetur over denne innsjøen og banket deretter på hos fredsprisvinneren. Han skal ha vært for sliten til å returnere samme kveld og tilbrakte derfor natten i huset til Suu Kyi.

På tilbakeveien ble han pågrepet av politiet. Yettaw sitter nå fengslet i Burma, og skal ha blitt siktet for flere lovbrudd. USAs generalkonsul fikk ikke besøke ham før onsdag.

Likte ikke besøket

Ifølge advokaten hennes skal ikke Suu Kyi ha blitt spesielt glad for amerikanerens besøk.

– Suu Kyi tryglet ham om å dra tilbake, men han sa at han var sliten. Han sov natten over i første etasje, sier advokaten Kyi Win til Democratic Voice of Burma.

Han legger til at Suu Kyis helse er bedre. Den 63 år gamle fredsprisvinneren ble i forrige uke behandlet for lavt blodtrykk og dehydrering.

Suu Kyis husarrest utløper egentlig 27. mai, men ettersom amerikanerens besøk er et brudd på burmesisk lov, vil den trolig bli forlenget.

Enkelte har sågar hevdet at Yettaw har vært en del av en plan for lettere å kunne forlenge husarresten.

Suu Kyi har tilbrakt 13 av de siste 19 årene i husarrest. (©NTB)

Publisert:

Les også

  1. Aung San Suu Kyi nektes legehjelp

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.