Zuma har vært under hardt press etter at hans eget parti ANC ba ham om å gå av. Tidligere onsdag avviste presidenten å følge ordren. Men i en TV-tale onsdag kveld snudde han.

– Jeg har bestemt meg for å gå av med umiddelbar effekt, sa Zuma i den direktesendte talen.

– Jeg har tjent Sør-Afrikas folk så godt jeg kunne. Jeg er evig takknemlig for at de viste meg tilliten og ga meg det høyeste vervet i landet, sa han videre.

Presidenten har lenge vært i hardt vær på grunn av korrupsjonsanklager.

I desember ble Cyril Ramaphosa, landets visepresident, valgt til ANC-leder. Nå er det han som overtar som president fram til valget i 2019.

– Urettferdig

Tidligere onsdag stilte Zuma opp i et TV-intervju der han ba om en forklaring på hva han har gjort galt.

Han kalte også forsøket på å fjerne ham for "svært urettferdig".

– Ingen har klart å forklare hva jeg har gjort feil, sa Zuma i et direktesendt 45 minutter langt intervju med den sørafrikanske kringkastingen SABC onsdag.

Zuma sa videre at han ikke nektet å gå av, men at han ville foretrekke å gjøre det «etter juni».

Zumas tid ved makten i Sør-Afrika har vært preget av skandaler og anklager om korrupsjon. Blant annet pusset han opp sin privatbolig i Nkandla for vel 120 millioner kroner av skattebetalernes penger og måtte betale deler av beløpet tilbake.

Partifeller ba om svar

Hans parti ba ham tirsdag om å gå av frivillig og ba om svar fra ham i løpet av onsdagen. På forhånd uttalte partiet at hvis han nektet å følge partiets oppfordring om å gå av, vil det komme et mistillitsforslag i nasjonalforsamlingen.

– ANC-ledelsen kan ikke vente lenger enn ut dagen. Hvis president Zuma på et tidspunkt kommer til å svare, så gjør han det, men vi kan ikke fortsette å vente. Beslutningen er tatt og må gjennomføres, sa Mashatile.

Både ANC og opposisjonen tok til orde for mistillitsforslag mot Zuma. En avstemning skulle ha funnet sted 22. februar, men etter opposisjonspartienes ønske var datoen framskyndet.

Zuma ønsket at hans ekskone, Nkosazana Dlamini-Zuma, skulle bli ny ANC-leder, muligens fordi han tenkte hun ville kunne beskytte ham fra rettsforfølgelse, men hun tapte mot Ramaphosa med knapp margin.