Dikemark kan nekte å behandle Breivik

Oslo (NTB): Dersom Anders Behring Breivik blir dømt til tvungent psykisk helsevern på fredag, er det likevel psykiaterne og spesialistene ved Dikemark som avgjør om han skal behandles.

Publisert: Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over syv år gammel

Anne Kristine Bergem som er avdelingsoverlege ved Regional sikkerhetsavdeling på Dikemark i Asker, utelukker ikke at Breivik på nytt blir vurdert som ikke psykotisk, og at han dermed ikke blir behandlet til tross for at retten mener han er strafferettslig utilregnelig, skriver Aftenposten.

— Dersom Anders Behring Breivik dømmes til overføring til tvunget psykisk helsevern, vil et behandlingsteam fra RSA se på dette som en ny utrednings- og behandlingsoppgave på samme måte som med alle nye pasienter, sier Bergem.

Hun sier det eneste de blir pålagt er rammene, og at det er opp til sykehuset å bestemme innholdet i behandlingen. Og de behandler kun når de finner grunn til å behandle.

— Den samme tankegangen gjelder i psykiatrien som i somatikken. Man gir ikke antibiotika dersom det ikke foreligger en infeksjon. For oss er det utenkelig å behandle en pasient på bakgrunn av en sakkyndigrapport. Vi behandler når vi har stilt en diagnose på en behandlingstrengende, sier hun.

Da Dikemarks spesialister observerte Breivik i vinter, ble han beskrevet som uten å ha tegn til psykose. (©NTB) (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.