ARENDAL/OSLO: Faremo opplyste om avgangen i en direktesendt partilederdebatt på NRK torsdag kveld, bare en halv time etter at det ble kjent at hun selv erklærte seg inhabil i tjenesteforhold knyttet til politidirektøren.

Årsaken var en vurdering fra Justisdepartementets lovavdeling om at hennes personlige forhold til Mæland lå tett opp til inhabilitet.

Statsminister Jens Stoltenberg hadde Øystein Mæland som sin forlover da han giftet seg i 1987, og gjorde det tidligere torsdag klart at han heller ikke ville være med i vurderingen av Mælands stilling.

Faremo ville torsdag kveld ikke kommentere Mælands begrunnelse for avgangen.

Mæland fratrer med øyeblikkelig virkning.

– Jeg fikk denne opplysningen rett før programmet. Jeg har ikke snakket med ham, men jeg antar at han har gått gjennom situasjonen og det har jeg gjort og foretatt en totalvurdering, sa Faremo i debattprogrammet.

– Umulig å gå videre

– Tillit fra justisministeren er selvsagt avgjørende for at jeg kan bli værende i min stilling. Når statsråden og andre politikere ikke utvetydig har kunnet klargjøre dette, gjør det det umulig for meg å gå videre med dette arbeidet, sier Mæland i en uttalelse.

Tidligere torsdag holdt Mæland et hastemøte for landets politimestre for å diskutere hvordan norsk politi må endres og utvikles. Fredag skulle han lagt fram en plan for dette arbeidet for Faremo.

Møtet med politimestrene kom i stand etter at 22. juli-kommisjonen påpekte store svakheter i politiets evne til å møte terroren og svikt i gjennomføringen av aksjonen på Utøya.

Solberg: – Har løst et problem

Høyres leder Erna Solberg mener Mælands avgang løser et problem for regjeringen.

– Hvis han ikke hadde gått av, ville vi vært i en ganske vanskelig situasjon. Midt i en kritisk gjennomgang av hva som var feil med ledelsen i politiet og ledelsesstrukturen i departementene, ville de to øverste ansvarlige, justisministeren og statsministeren, vært inhabile, sier Solberg.

Hun mener det ville vært vanskelig for Faremo å ta fatt i alle problemene som kommer fram i kommisjonens rapport samtidig som hun var inhabil overfor politidirektøren.

KrFs Knut Arild Hareide påpeker at Mæland bare hadde vært i jobben i 14 dager 22. juli i fjor.

– Det er klart at den jobben han skulle satt i gang med nå, er en helt annen enn den han ble ansatt til, med de store utfordringene som er avdekket i politiet, påpeker Hareide.

Han går også i rette med regjeringen for å ha ventet for lenge med å se på habilitetsspørsmålet.

– De vurderer dette når det blir kritisk. Faremo har vært justisminister i ni måneder, og dette burde skjedd umiddelbart da hun tok over i november i fjor, sier han.

– Gjenvinne tillit

Siv Jensen håper skiftet helt i toppen av Politidirektoratet kan hjelpe til å bygge opp ny tillit til politiet.

– Det at noen faktisk tar sitt ansvar ved å gå kan bidra til dette. Noe måtte gjøres, sier Frp-lederen og sier mange politifolk mener det har vært vanskelig å få gehør hos ledelsen.

Senterparti-leder Liv Signe Navarsete fikk også vite om Mælands avgang rett før partilederdebatten i Arendal. Hun sier hun ikke har rukket å reflektere noe særlig over nyheten.

– Men jeg respekterer hans vurdering. Det har sikkert ikke vært enkelt, men etter en samlet vurdering har han tydeligvis kommet fram til at dette var det rette, sier Navarsete.