Alle har det siste døgnet tatt avstand fra de amerikanske planene om å angripe Irak, og Civilta Cattolica, et jesuittisk tidsskrift som godkjennes av Vatikanet, skrev torsdag at USA har økonomiske motiver for et angrep.I en ti sider lang lederartikkel plukker tidsskriftet fra hverandre de amerikanske argumentene for å gå til krig.

En krig vil utløse en bølge av terrorisme og destabilisere hele Midtøsten, påpekte tidsskriftet.

Fransk neiI en meningsmåling som ble offentliggjort i Paris torsdag, går det fram at 82 prosent av de franske velgerne er av samme oppfatning, mens 13 prosent støtter et angrep.

75 prosent av de franske velgerne mener at Frankrike bør benytte sin vetorett i FNs sikkerhetsråd til å hindre et angrep mot Irak, mens 20 prosent av de spurte ikke vil ha et slikt veto.

Meningsmålingen viser at motstanden mot en krig er økende. Ved en måling i forrige uke svarte 66 prosent at de ikke ønsket krig.

Vil avle flere krigerNobelprisvinner Günter Grass rettet torsdag en kraftig verbal salve mot president George W. Bush og anklaget ham for bevisst å ville starte en krig.

Grass skrev i en tekst til nyhetsbyrået DPA at den amerikanske styrkeoppbyggingen i Persiabukta ikke er rettet mot terrorisme, men er knyttet til oljen.

Erfaringen forteller meg at denne bevisste krigstrusselen vil avle flere kriger, skrev den 75 år gamle tyske forfatteren.

Jeg håper at regjeringen og borgerne i dette landet vil reise seg og vise at vi tyskere har lært noe av krigene vi har forårsaket, og derfor sier nei til denne galskapen som kalles krig, skrev Günter Grass.

Det synet hersker også i regjeringskontorene i Berlin, skal man tro en uttalelse fra forsvarsminister Peter Struck.

Det er ikke lenger tenkelig at Tyskland vil stemme for en militær operasjon mot Irak i FNs sikkerhetsråd, sier Struck i et intervju med avisen Rheinpfalz.

GalskapDen britiske forfatteren John le Carré anklager amerikanerne for å ha blitt gale, og mener president George W. Bushs svar på terrorangrepene 11. september 2001 overgår Osama bin Ladens villeste drømmer.

Amerika opplever nå en av sine perioder med historisk galskap, og dette er det verste jeg noensinne kan huske. Dette er verre enn under McCarthy og Grisebukt-krisen, og på lengre sikt enda mer katastrofalt enn Vietnamkrigen, skriver Le Carré i avisen The Times..

Le Carré mener terrorangrepene mot USA bare ble et påskudd for å innlede en krig som lenge hadde vært planlagt, og anklager Bush for systematisk å føre det amerikanske folk bak lyset.

Måten Bush og hans junta har lyktes med å skifte amerikanernes raseri fra å være retter mot bin Laden til Saddam Hussein, er en av historiens største PR-triks. Meningsmålinger forteller at annenhver amerikaner nå tror at Saddam Hussein sto bak angrepet mot World Trade Centre, skriver Le Carré.

Forstår ikke hvorforOgså et flertall av amerikanerne har problemer med å forstå hvorfor Bush nå vil gå til krig mot Saddam Hussein, viser en fersk meningsmåling.

53 prosent av de spurte mener Bush har gitt en dårlig forklaring på hvorfor krig er nødvendig, mens 42 prosent mener presidenten tydelig har forklart hva som står på spill.

74 prosent mener at Bush-administrasjonens førsteprioritet bør være å redusere faren for terrorangrep mot USA, samtidig som 30 prosent sier de vil støtte en krig mot Irak selv om FNs våpeninspektører ikke finner belegg for USAs påstand om at landet har masseødeleggelsesvåpen.