Norsk PEN har ikke initiativrett i Snowden-saken

Oslo (NTB): Norsk PEN har ikke anledning til å benytte seg av initiativretten for å få Utlendingsdirektoratet (UDI) til å behandle Edward Snowdens asylsøknad.

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

— Det blir ikke sendt noen asylsøknad på Snowdens vegne fra Norsk PEN. Vi har ikke initiativrett når det gjelder folk som ikke er forfattere og dermed ikke faller inn under Fribyordningen, sier generalsekretær Carl Morten Iversen i Norsk PEN til NTB.

Fribyordningen gir forfulgte forfattere mulighet til opphold i Norge, og det er Norsk PEN som administrerer denne ordningen.

Iversen opplyser at Norsk PEN jobber med en henvendelse til Justisdepartementet der de ber dem instruere UDI om å behandle Snowdens asylsøknad på nytt. Henvendelsen skal sendes i løpet av onsdag ettermiddag.

Amerikaneren Edward Snowden søkte om asyl i Norge i en faks til den norske ambassaden i Moskva mandag ettermiddag. UDI avslo tirsdag søknaden på formelt grunnlag fordi Snowden søkte om asyl fra utlandet. Asylsøknader som sendes fra utenfor Norges grenser, blir vanligvis avslått. (©NTB)

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.