– Vi skal ha vår del

Brasilianske Petrobras skal bygge oljerigger for opptil ufattelige 150 milliarder kroner. En god del av pengene havner i Kristiansand.

Publisert:

SER MULIGHETER: Adm. dir Roald Amundsen ved Aker MH vil ha sin del av kaka fra gigantutbyggingen utenfor Brasil. Foto: Torstein Øen

  • Gert Ove Mollestad
Denne artikkelen er over 12 år gammel

KRISTIANSAND: – Vi er med på en stor del av dette her. Noe mer kan jeg ikke si på dette tidspunktet, sier Roald Amundsen, administrerende direktør ved Aker MH i Kristiansand på telefon fra Tyskland.

I går kveld kom pressemeldingen fra brasilianske Petrobras der det fremgår at statsoljeselskapet lanserer et byggeprogram på inntil 40 borerigger og boreskip de neste ti årene. Dette for å hente opp oljen fra de gigantiske oljefeltene som er funnet utenfor kysten. Investeringen blir helt opp i 150 milliarder kroner.

– Dere vil ha deres del av kaka?

– Ja, vi skal ha vår del. Vi er med på mye av det som skal bygges, sier Amundsen, som forklarer at det ennå ikke er signert kontrakter.

Passer veldig godt

– Men denne satsingen er veldig interessant for oss. Det passer oss veldig godt, det som skal bygges her, kommenterer Amundsen.

Verdens to ledene produsenter av borepakker til rigger og skip ligger som kjent vegg i vegg i Kristiansand. Dermed vil unektelig flere ordre på boreutstyr havne her. Ved siden av Aker MH ligger storebror National Oilwell Varco (NOV) der de også har merket seg pressemeldingen fra brasilianerne.

Begge bedriftene blinker seg nå inn for å få levert boreutstyr til denne massive utbyggingen.

Stort behov

– Med de nye funnene som er gjort i Brasil, er behovet for nye enheter stort. Men jeg kan ikke kommentere dette nærmere nå, sier NOV-direktør Eirik Bergsvik.

– Men det kan være liten tvil om at dette er en stor mulighet for dere?

– Nei, det har du nok sikkert rett i. Men det gjenstår selvfølelig å se. Jeg kan ikke gå nærmere inn på dette nå, sier Bergsvik, som leder Sørlandets største private bedrift med 1200 ansatte i Kristiansands-området, og over 2000 ansatte i Norge.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.