Samtlige 222 demokratiske kongressrepresentanter og ti av de 211 republikanske stemte for resolusjonen etter en intens og følelseladd flere timer lang debatt.

Dermed går riksrettssaken til Senatet, som har som oppgave å behandle saken og frikjenne eller dømme presidenten.

Trump er en klar og konstant fare for nasjonen og må gå av, sa speaker Nancy Pelosi da Representantenes hus startet debatten om riksrett mot presidenten.

En lang rekke demokrater viste til at de var i livsfare da tusener av Trump-tilhengere stormet Kongressen i forrige uke. De påpekte at presidenten hadde avlagt ed på at han skulle forsvare USA mot både utenlandske og innenlandske fiender.

Ti republikanere

Mange republikanere erkjente at Trump hadde iallfall delvis ansvar for opptøyene, men bare ti av dem stemte for riksrett. Mange av de andre spurte hva som er vitsen når Trump likevel går av om en uke.

218 demokrater sto bak forslaget om riksrett. Det var dermed ikke tvil om at forslaget ville bli vedtatt, men det store spørsmålet var hvor mange republikanere som vil støtte det.

Blant dem som stemte mot Trump, var John Katko, Adam Kinzinger og Liz Cheney, datter av tidligere visepresident Dick Cheney og den tredje høyest rangerte republikaneren i Huset.

I den første riksrettssaken mot Trump i fjor var det ingen republikanerne som stemte for å tiltale presidenten.

Siste mulighet for å kaste Trump

Medlemmene i det laveste av de to kamrene samlet seg klokka 9 onsdag for å drøfte Demokratenes forslag om å stille presidenten for riksrett.

Forslaget er så enkelt som mulig og består av ett tiltalepunkt: å oppildne til opprør mot staten.

Riksrettsprosessen er siste mulighet til å få kastet presidenten i kjølvannet av opptøyene som endte med at Kongressen ble stormet forrige uke. Fra før har opposisjonen bedt visepresident Mike Pence avsette Trump, noe Pence avviste.

Med avstemningen i Kongressen er Donald Trump blitt den første presidenten i USAs historie som opplever riksrett to ganger.

Behandles ikke før Biden er president

I utgangspunktet vil ikke Senatet ta imot saken før forsamlingen samles tirsdag i neste uke, dagen før Joe Biden tas i ed som USAs neste president. Dermed kan knapt behandlingen av saken starte før Trump allerede er avgått.

Men onsdag meldte nyhetsbyrået Reuters at republikanerne i Senatet vurderte å innkalle Senatet tidligere og starte riksrettssaken allerede fredag denne uka, ifølge en kilde blant senatsrepublikanerne.

Senere gjorde republikanerenes flertallsleder Mitch McConnell det klart via sin talsperson at det ikke er aktuelt å framskynde prosessen.

McConnell er den som bestemmer dagsorden i Senatet, og han har ifølge The New York Times' kilder sagt at han er fornøyd med at Demokratene stiller Trump for riksrett.

17 republikanere må til

Trump ble første gang stilt for riksrett i januar i fjor, men den saken endte med frikjennelse.

Det kreves to tredels flertall i Senatet for å dømme og avsette presidenten. Dermed trengs det at 17 republikanere stemmer for en dom, i tillegg til de 50 demokratiske senatorene.

Hittil har to republikanske senatorer, Pat Toomey og Lisa Murkowski, sluttet seg til demokratenes krav om at Trump må gå av, mens McConnell ikke vil utelukke at han stemmer for en dom.

– Selv om pressen har vært full av spekulasjoner, har jeg ennå ikke tatt en endelig beslutning om hvordan jeg vil stemme, og jeg har til hensikt å lytte til de juridiske argumentene når de legges fram i Senatet, skrev McConnell til sine partikolleger onsdag.

Skulle McConnell stemme for å dømme Trump, vil trolig en rekke andre republikanere følge ham.

I den første riksrettssaken var Mitt Romney eneste republikaner som stemte for å dømme Trump. Han har ennå ikke sagt hvordan han forholder seg til den nye saken, men han har vært svært kritisk mot Trump for hans rolle i forrige ukes angrep på Kongressen.