– Afrikanske land har stort sett Earth Hour hele året, konstaterer leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender (FIVH) overfor aftenbladet.no.

– Hele hensiken med Earth Hour er å minne oss selv på hvor mye vi sløser med strømmen, sier han.

Organisasjonen viser i en fersk rapport at norske husholdninger bruker nesten like mye strøm som hele i Afrika sør for Sahara til sammen. Totalforbruket i afrikanske husholdninger er bare 8 millioner kilowattimer mer enn i vesle Norge. Da er ikke Sør-Afrika regnet med.

Bloggeren VamPus mener vi bør skru på alle brytere under Earth Hour. Her kan du lese angrepet hennes på Hermstad og andre «mørkemenn»: Mørklegging av lys

Solenergi er løsningen

Framtiden i våre hender mener at tilgangen på strøm i Afrika må kraftig opp.

– I Norge glemmer vi fort at elektrisitet er et fantastisk gode som flere må få tilgang til. Mange afrikanske land har en ekstrem mangel på ren og stabil energi, sier Arild Hermstad.

– Hvordan kan tilgangen på elektrisitet bli bedre?

– Afrika har et stort potensial for sol, med dobbelt så høy solinnstråling som i Sør-Norge. En del vindkraft blir bygget ut, og andre fornybare løsninger er geotermisk energi som utnytter jordvarme, biomasse og små, skånsomme vannkraftverk.

Bistand til sol

Framtiden i våre hender mener Norge må love mer penger og spisse innsatsen inn mot solenergi og andre fornybare energikilder i Afrika.

– Kapitalinvesteringene må dessuten sakte dreies vekk fra fossil energi og over til fornybar energi. Oljefondet kan for eksempel investere i infrastrukturtiltak i utviklingsland. Samtidig bør Norge kutte kraftig i sitt eget strømforbruk, understreker Hermstad. Landet bør konkurrere med Afrika om å eksportere strøm til Europa, fremfor å sløse vekk strømmen, mener han.

Politikere må ta tak

Nordmenn bruker nær dobbelt så mye elektrisitet som svenskene og fire ganger så mye som danske husholdninger.

– Vi kan skru av lyset en time på lørdag, men er det hver enkelt av oss eller myndighetene som har ansvaret for å få ned det norske strømforbruket?

– Det er selvsagt myndighetene, selv om vi alle har et ansvar. Folk har også vist vilje til å spare strøm de siste årene. Vi kan alle gjøre vårt, men om ikke naboen gjør det, gidder ikke du heller. Det er dilemmaet i miljøpolitikken. Derfor må Stortinget sørge for at også naboen gjør noe, sier Hermstad.

Vil øke strømprisen

For å få resultat som monner, må staten gå inn med langt rausere tilskuddsordninger til folk som vil kutte i strømforbruket. Energirådgivingen til husholdningene må også styrkes.

Hermstad foreskriver også en, for mange, langt beskere medisin: Høyere strømpriser.

Kampanjen har verdi

Earth Hour er blitt kritisert for bare å være en symbolhandling, sist av Heidi Nordby Lunde i Oslo Høyre, i Dagsnytt Atten torsdag og på Aftenpostens debattsider

Arild Hermstad mener på sin side at klimamarkeringen har stor verdi. Ikke minst fordi næringslivet engasjerer seg stadig mer.

– Forskjellen fra tidligere miljøbølger er at så mange bedrifter og aktører i næringslivet går inn og viser at de tar problemet på alvor. Det gir håp om å snu retningen, men politikerne henger dessverre litt etter.

– Hva med deg selv: Slår du av lyset lørdag klokka 20.30?

– Jeg skal på hyttetur med kamerater i Hemsedal og har virkelig en utfordring med å overbevise de 12 andre, sier Hermstad.