Orkanen ødela by i Haiti – masseevakuering i USA

I Haiti er byen Jeremie nærmest lagt i grus etter den voldsomme orkanen Matthew. Nå frykter flere millioner amerikanere for uværet som om kort tid vil ramme Florida.

Publisert Publisert

Ødeleggelsene i byen Jeremie sør i Haiti er enorme etter orkanen. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters / NTB scanpix

  • NTB

Omkring 140 mennesker er så langt funnet omkommet etter at orkanen Matthew feide over Haiti onsdag, opplyser lokale tjenestemenn til nyhetsbyrået Reuters.

I byen Jeremie sør i landet er ødeleggelsen nærmest total, ifølge CAREs landdirektør, Jean-Michel Vigreux.

– Det er komplett ødeleggelse her. Over 80 prosent av bygningene er borte. Telefonnettet er nede. Elektrisiteten er borte. Området er fullstendig isolert, og alle er i ferd med å gå tomme for mat og penger, sier Vigreux.

Folk tar seg en tur på Miami Beach mens de venter på at orkanen Matthew skal ramme kysten av Florida. Foto: Javier Galeano / Reuters / NTB scanpix

Han legger til at det allerede er registrert tre tilfeller av kolera på sykehuset, som er uten strøm og generator.

Minst 50 døde er funnet i en annen by, Roche-a-Bateau.

– Hele den sørlige kysten av Haiti, fra byen Les Cayes til Tiburon, er totalt ødelagt, sier den lokale tjenestemannen Pierre-Louis Ostin til nyhetsbyrået AFP.

Pengehjelp

De materielle skadene er så store at både Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet (IMF) varsler at de vil hjelpe haitierne.

Midlene skal brukes til å fjerne vrakgods, reparere bruer og veier, renske opp etter jordskred, og ikke minst få barna tilbake til skolen, opplyser Verdensbankens leder Jim Yong Kim.

Samtidig som Haitis innbyggere har begynte å vende tilbake til sine hjem, mange av dem ødelagte, forbereder folk sørøst i USA seg på det verste. Over 2 millioner amerikanere har fått ordre om å evakuere i påvente av orkanen. Av dem befinner 1,5 millioner seg i Florida, mens de andre er i Georgia og South Carolina. Uværet er ventet å ramme Floridas kyst sent torsdag kveld lokal tid, natt til fredag norsk tid.

I Haiti var innbyggere på vei tilbake til sine hjem, dagen etter at orkanen Matthew raste over øystaten, der den tok med seg tak, trær og hele hus. Minst 108 mennesker mistet livet. Foto: Alexandre Meneghini / Reuters / NTB scanpix

President Barack Obama innførte torsdag unntakstilstand i delstaten i påvente av uværet.

Kategori fire

Orkanen økte torsdag i styrke og nådde i løpet av formiddagen kategori fire. Det betyr at den vil ha en vindstyrke på opptil 70 meter per sekund når den treffer strendene i Florida sent torsdag kveld lokal tid, natt til fredag norsk tid.

Frykten er stor for at uværet skal legge hele boligområder øde, slik det har gjort i Haiti.

– Evakuer, evakuer, evakuer. Tiden er i ferd med å renne ut, sa Floridas guvernør Rick Scott noen timer før uværet var ventet å blåse innover delstatens strender.

– Dette er en farlig storm. Den har allerede tatt livet av mennesker. Vi bør frykte den samme effekten i Florida, la han til.

Meteorologer varslet torsdag kveld at den samme orkanen kan komme til å ramme Florida på nytt i neste uke, ettersom den er ventet å gjøre en U-sving etter først å ha beveget seg nordover langs atlanterhavskysten.

Verste siden 2005

Matthew er det kraftigste uværet som har rammet Karibia og USA siden Wilma og Katrina i 2005. Torsdag formiddag hadde hundretusener av mennesker allerede spikret opp plater foran vinduene på husene sine, tatt med seg sine viktigste eiendelene og reist lenger inn i landet.

Tusenvis av mennesker er innkvartert på skoler, som for anledningen er omgjort til evakueringssentre. Pasienter er flyttet fra to sykehus som ligger nær kysten.

Fornøyelsesparkene i Orlando var fortsatt åpne på formiddagen, men situasjonen overvåkes kontinuerlig, og Disney World har avlyst en Halloweenfest.

Publisert