OSLO: Det viser en meningsmåling som Sentio har gjort for Nationen.

Meningsmålingen viser at statskirketilhengerne har økt fra 40,6 prosent til 45 prosent i løpet av det siste året, mens gruppen som ønsker et skille mellom stat og kirke har skrumpet inn fra 47,4 prosent i fjor til 39,9 prosent nå.

I alle partier bortsett fra Senterpartiet er det nå vekst i gruppen som ønsker å beholde statskirken. Mest markant er endringen i Ap, med en økning fra 45 prosent til 54,2 prosent i løpet av det siste året.

– Jeg synes tallene er oppsiktsvekkende. De viser et markant stemningsskifte, sier kultur— og kirkeminister Trond Giske (Ap).

Han mener mediedebatt har ført til at folk er blitt mer opptatt av statskirken. Før opplevde folk det kanskje mer som et teoretisk spørsmål, tror han.

Giske får støtte fra professor i statsvitenskap, Bernt Aardal.

– Ap har gått ut med at politisk styring av kirken er viktig. De har lagt vekt på at det er viktig at politikere kan velge biskoper, sier Aardal.

Mandag samles kirkemøtet for å diskutere kirkens tilknytning til staten i årene framover.

Høringsfristen om statskirkeordningen er 1. desember i år. Giske skal legge fram en stortingsmelding om kirkens tilknytning til staten, trolig neste høst.