Norges Banks hovedstyre: – Nicolai Tangen er riktig valg

Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet i sitt svarbrev til bankens representantskap.

Publisert:

Nicolai Tangen ble i mars ansatt av Norges Bank som ny sjef i oljefondet. Foto: Nina E. Rangøy / NTB scanpix

 • NTB
 • Monika B. Birkeland

– Vedtaket om å ansette Nicolai Tangen som ny leder av NBIM var resultatet av et bredt søk etter kandidater og en grundig rekrutteringsprosess. Hovedstyret mener at Nicolai Tangen er et riktig valg, heter det i svarbrevet.

26 spørsmål

Leder Julie Brodtkorp i Norges Banks representantskap, som er bankens kontrollorgan, og direktør Jan Frode Jakobsen i tilsynssekretariatet sendte 23. april en liste med 26 spørsmål til hovedstyret i Norges Bank omkring ansettelsen av hedgefondinvestoren Tangen som ny sjef for oljefondet.

Blant tingene representantskapet ville ha svar på, var hvordan hovedstyret har kunnet kontrollere opplysninger om Tangens aktiviteter i skatteparadiser før ansettelsen.

Tangen har gjennom selskapet AKO Capital, som er registrert på Cayman-øyene, opparbeidet seg en milliardformue.

Representantskapet ville også vite hvordan Norges Bank har sikret seg at det ikke oppstår interessekonflikter i kjølvannet av ansettelsen.

Hovedstyret hadde frist torsdag til å svare, og på slaget klokka 10 ble svarene offentliggjort.

– Fyllestgjørende

– Under ansettelsesprosessen ble reorganiseringen av Nicolai Tangens eierskap og verv drøftet inngående, skriver Norges Bank-sjef Øystein Olsen i brevet, der han også understreker at Tangen har vært åpen om sine formuesdisposisjoner.

Tangen har gitt en «fyllestgjørende oversikt over sin personlige økonomi og forretningsinteresser», heter det.

Når det gjelder mulige interessekonflikter, er Norges Bank i ferd med å identifisere disse og etablere «relevante tiltak som vil sikre avstand til AKO-systemet», heter det videre. Grunnen til at dette ikke er gjort før, er at ansettelsen først måtte være offentliggjort, forklarer banken.

Samtidig understrekes det at Tangen både skriftlig og muntlig har gitt uttrykk for at han vil innrette seg etter de kravene som banken stiller.

Representantskapet møttes torsdag formiddag for å gå gjennom svarene.

Erkjenner feil

Samtidig innrømmer Olsen at Tangens navn for sent ble ført opp på den offisielle søkerlisten, noe flere jussprofessorer tidligere har uttalt er ulovlig.

«Vi erkjenner at vi i dette tilfellet har påført Tangens navn for sent på den offentlige søkerlisten», heter det i brevet.

Årsaken til dette «var hensynet til å opprettholde konfidensialitet i prosessene som da pågikk», heter det videre.

Nicolai Tangen ble presentert som ny oljefondssjef 26. mars. Først tre dager tidligere dukket navnet hans opp i søkerlista.

Referanser på seminar

18. april avdekket VG at Tangen hadde invitert en rekke norske samfunnstopper, blant dem nåværende oljefond-sjef Yngve Slyngstad og tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, til et luksuriøst seminar ved Wharton Business School i Pennsylvania i USA fem måneder før utnevnelsen.

I svarbrevet fra Norges Bank kommer det fram at av de elleve referansene som ble innhentet om Tangen, deltok sju på seminaret.

– Av personvernhensyn er det ikke ønskelig å opplyse hvem av referansene som deltok på seminaret, men representantskapet ble i møtet med sentralbanksjefen 22. april muntlig orientert om dette i fortrolighet, heter det i svarbrevet.

Syv deltok på luksusseminar

I svarene fra hovedstyret kommer det fram at Norges Bank innhentet 11 referanser i forbindelse med ansettelsen av Nicolai Tangen, skriver E24. Syv av disse deltok på luksusseminaret Tangen arrangerte, men bare én oppga dette.

«Av referanserapporten oppga en av elleve referanser deltakelse på seminaret, men dette ble ikke eksplisitt etterspurt i referansesamtalene,» heter det i svaret.

Publisert:

Les også

 1. Sanner fikk ikke vite om Tangens britiske skattesak

 2. Hvorfor er det oppstyr rundt den nye sjefen for oljefondet? Her er en rask oversikt.

 3. Oljefondet og Tangens suksess­fond har satt penger i de samme 57 selska­pene

 4. Sanner diskuterte Tangen-ansettelse med sentralbanksjefen

 5. Flere hundre millioner på spill for Tangen i skattesak

 6. Tangen inviterte kronprinsen - vil ikke svare på om de er bekjente

 7. Tangen inviterte kulturministeren til «spesiell kunstmiddag»

 8. Nesten halve regningen gikk til flyturen

 9. Norges Bank må svare om etisk regelverk og skatteparadiser

 10. – Ville framstå som feil

 11. Tangen etter bråket: «Jeg gleder meg intenst til å starte.»

 12. Diskuterte Kunstsilo på luksusseminaret

 13. - Turen var planlagt i flere år

 14. – Dette er ikke bare drømme­jobben min. Det er drømmen min.

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
 1. Nicolai Tangen
 2. Norges Bank