— Jeg anerkjenner at de kjernefysiske testene i perioden fra 1966 til 1996 i Fransk Polynesia har påvirket miljøet, noe som har fått helsemessige konsekvenser, sa Hollande da han tirsdag besøkte hovedstaden Papeete.

Kun 20 av de om lag 1.000 klagerne har så langt fått erstatning for å ha blitt påført kreft som følge av testene. Hollande sier nå at erstatningssakene skal behandles på nytt, og at kreftavdelingen på Tahitis sykehus vil få en årlig støtte på 850 millioner kroner i året.

— De miljømessige konsekvensene av dette må også tas hånd om, sa Hollande og lovet at Frankrike vil hjelpe til med å demontere anleggene som ble brukt til testene.

Frankrike gjennomførte i alt 193 kjernefysiske tester ved atollene Mururoa og Fangataufa. Det var her Frankrike sprengte sin første hydrogenbombe i august 1968. Lenge nektet franske myndigheter for at de hadde noe ansvar for skadene som lokalbefolkningen ble påført. Frykten var stor for at en innrømmelse ville skade landets atomprogram under den kalde krigen. (©NTB)