Obama åpner for luftangrep i Irak

President Barack Obama åpner for luftangrep mot opprørsgruppen ISIL i Irak. Formålet er å beskytte amerikanere i landet og hindre et folkemord på religiøse minoriteter.

Publisert: Publisert:

President Barack Obama under pressekonferansen natt til fredag norsk tid. Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over seks år gammel

På en pressekonferanse natt til fredag norsk tid gjorde presidenten det klart at han vil hindre et mulig folkemord mot yezidiene, en religiøs minoritet i den nordlige delen av Irak. Mange medlemmer av folkegruppen har søkt tilflukt i fjellene utenfor byen Sinjar.

– Vi kan handle ansvarlig og med omhu for å hindre et folkemord, sa Obama på pressekonferansen.

Han sa at luftangrep kan bli aktuelt for å hjelpe lokale styrker som forsøker å hjelpe flyktninger som er omringet av opprørere. I tillegg åpnet han for å iverksette flyangrep hvis ISIL nærmer seg den kurdiske hovedstaden Arbil, hvor det befinner seg et betydelig antall amerikanere.

– Irak ba om hjelp

I tillegg til at han åpner for flyangrep, har Obama godkjent flyslipp av hjelpesendinger til flyktninger i Irak. Flere flydropp er allerede blitt gjennomført.

En kilde i den amerikanske regjeringen opplyser at USA også vil forsyne de kurdiske styrkene i Nord-Irak med mer militært utstyr. Både panservernraketter og ammunisjon vil bli gitt til styrkene som kjemper mot ISIL.

Obama understreker at Iraks regjering har bedt USA om hjelp. USA kan ikke vende det døve øret til når det er mulig å avverge en massakre, framholder presidenten.

Han gjør det imidlertid klart at det ikke blir aktuelt å sende amerikanske bakkestyrker tilbake til Irak.

– Selv om vi støtter irakerne når de slåss mot disse terroristene, vil ikke amerikanske styrker bli sendt tilbake for å kjempe i Irak. Det finnes ikke noen amerikansk militær løsning på den større krisen i landet, sa presidenten på pressekonferansen.

Mat og vann

Flydroppene med forsyninger som allerede er gjennomført, fant sted i fjellområdene utenfor byen Sinjar torsdag, ifølge en amerikansk forsvarskilde.

Forsyningene inneholdt mat og vann. Mange tusen mennesker har flyktet fra Sinjar etter at byen ble erobret av de ytterliggående islamistiske ISIL-opprørerne.

Lokale kilder har fortalt om en rekke yezidier i dette området som er blitt drept av ISIL fordi de nektet å la seg omvende til islam. Ifølge Obama har ISIL truet med å ødelegge yezidifolket.

Også mange kristne irakere har søkt tilflukt i fjellene utenfor Sinjar. De amerikanske flyene har nå forlatt området igjen, ifølge den amerikanske forsvarskilden.

Krisemøte i Sikkerhetsrådet

Medlemmene av FNs sikkerhetsråd ba torsdag verdenssamfunnet hjelpe folket og regjeringen i Irak. I en uttalelse fordømte rådet angrepene som opprørsgruppen ISIL har stått bak den siste tiden.

Rådsmedlemmene kom sammen til krisemøte torsdag etter initiativ fra Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius. Flere av landene i Sikkerhetsrådet er dypt bekymret over meldingene om drap og forfølgelse av religiøse minoriteter i områdene hvor ISIL rykker fram.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier han er dypt rystet over opprørernes angrep i Kirkuk og Iraks største kristne by Qaraqosh. I en uttalelse ber han verdenssamfunnet gjøre alt som er mulig for å lindre den irakiske befolkningens lidelser.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.