Tallet på omkomne stiger etter jordskjelvet i Afghanistan

Tallet på omkomne stiger etter at et kraftig jordskjelv og flere mindre etterskjelv rammet Afghanistan, India og Pakistan mandag.

Publisert:

Folk strømmet ut i gatene i New Delhi i India etter det kraftige jordskjelvet.

  • Aftenposten
  • Marita E. Valvik
Denne artikkelen er over fire år gammel

Skjelvet ble målt til 7,5 og hadde sitt senter i Hindu Kush-fjellene i Badakhshan-provinsen nordøst i Afghanistan, men fikk bygninger til å riste kraftig både i New Delhi i India og Islamabad i Pakistan.

Rundt 60 mennesker er hittil bekreftet omkommet, men de hardest rammede områdene er veiløse og avsidesliggende, og telefonforbindelsen er brutt.

Abdullah Abdullah, som er fungerende statsminister i Afghanistan, melder om mange omkomne og ber leger å sykehus være i full beredskap.

Trampet i hjel

Blant de omkomne er tolv skolejenter som ble trampet i hjel da det brøt ut panikk under evakueringen av en skole i Taloqan i Takhar-provinsen i Afghanistan. 39 andre jenter ble skadd i kaoset som oppsto under jordskjelvet.

I Pakistan er det meldt om 21 omkomne og over 200 skadde i grenseområdene mot Afghanistan, etter at flere bygninger raste sammen under skjelvet.

Statsminister Nawaz Sharif har satt inn hæren i redningsarbeidet, først og fremst i Chitral-provinsen nord i landet.

– Vi greier ikke å komme i kontakt med folk i de avsidesliggende områdene fordi telefonlinjene er brutt. Tallet på omkomne kan derfor komme til å stige, sier en talsmann for politiet i provinsen, Shah Jehan.

Vanskelig tilgjengelig

Afghanistankomiteen har flere kontorer i Badakhshan-provinsen, der jordskjelvet hadde sitt episenter.

– Antallet døde vil antakelig bli langt høyere enn rapportert foreløpig, sier den norske hjelpeorganisasjonens landdirektør Terje Watterdal til NTB på telefon fra Kabul.

Både geografien og sikkerhetssituasjonen i området gjør det imidlertid vanskelig å nå ut til mange av landsbyene.

– Både topografien og sikkerhetssituasjonen gjør området vanskelig tilgjengelig, sier Watterdal, som ikke tror at skadeomfanget blir på samme nivå som under jordskjelvet i Pakistan i 2010 da over 70.000 mennesker omkom.

Det tror heller ikke den svenske seismologen Reynir Bödvarsson ved Uppsala universitetet.

– Sannsynligvis blir konsekvensene relativt små, ettersom episenteret ligger så dypt, sier han til nyhetsbyrået TT.

Alt ristet

Journalisten Mihir Srivastava satt på en kafé i Indias hovedstad New Delhi da det begynte å riste.

– Jeg har aldri opplevd et så langt jordskjelv. Alt ristet i et veldig langt minutt, forteller han til TT.

De kraftige rystelsene var merkbare over hele Nord-India, men ikke i Nepal, der 9.000 omkom og 900.000 hjem ble ødelagt i et kraftig jordskjelv i april i år.

Den fjellrike regionen har høy seismisk aktivitet, og jordskjelv inntreffer jevnlig her som følge av at det indiske subkontinentet presses inn i eller under den eurasiske landmassen. Slike tektoniske plateforskyvninger kan utløse enorme og ødeleggende jordskjelv.

Ifølge en oversikt på nettstedet earthquaketrack.com har det vært fem jordskjelv i Badakhshan-provinsen i Afghanistan den siste uka, elleve den siste måneden og 121 hittil i år.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.