Jensen vil gi ni av ti lavere skatt

Finansminister Siv Jensen (Frp) vil gi skattelette til 90 prosent av skattebetalerne. Samtidig kan de som tjener millioner bli skattet hardere.

Publisert:

ta92e373.jpg Foto: NTB Scanpix

  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

Det skriver Dagens Næringsliv , som har fått bekreftet tall fra forslaget til neste års statsbudsjett, som Jensen skal presentere onsdag. Ifølge avisens kilder vil resultatet bli at ni av ti norske skattebetalere får lavere skatt, mens den siste tidelen får høyere belastning.

Umiddelbart etter framleggelsen av budsjettforslaget presenterer Jensen det lenge ventede forslaget til skattereform. Der er det ventet mer inngripende strukturelle grep, med utgangspunkt i forslagene Scheel-utvalget kommer med i sin rapport. De umiddelbare skattekuttene og omfordelingene kommer i statsbudsjettet.

Likevel skal det være en sammenheng mellom skattegrepene i budsjettforslaget og de regjeringen foreslår i skattereformen.

Innfører trinnskatt

Regjeringen ønsker blant annet å erstatte dagens toppskatt med en såkalt trinnskatt. Modellen ligner anbefalingen om en progressiv inntektsskatt – der skatteprosenten øker trinn for trinn – i Scheel-utvalgets rapport. Finansministeren foreslår å sette de to første beløpsgrensene, altså trinnene, høyere enn Scheel-utvalget anbefaler.

Scheel-utvalget foreslo at det første trinnet skulle slå inn ved inntekter over 140.000 kroner, med en sats på tre prosent, seks prosent over 206.000 kroner, 15 prosent over 544.800 kroner og 18 prosent på inntekter over 885.600 kroner.

Det betyr at lønnstakere med lave inntekter vil komme bedre ut med regjeringens forslag. De som tjener over tre millioner kroner kommer dårligst ut.

Senker selskapsskatten

Videre får DN, som flere andre medier også har meldt i opptakten til budsjettdagen, bekreftet at selskapsskatten og inntektsskatten senkes med to prosentpoeng til 25 prosent. Dette vil koste mellom 22 og 25 milliarder kroner.

Avisen får ikke opplyst hvor mye alle skattelettene neste år vil koste totalt, men at lettelsen er «den største vi har gjort så langt».

Deler av inntektstapet er ment å bli dekket inn av den økte skattebelastningen for de høyeste inntektene i Jensens nye trinnskattesystem, ifølge opplysninger VG har fått.

Skattereform

Regjeringen vil også redusere avkortingen i grunnpensjonen for gifte og samboende pensjonister fra 15 til 10 prosent. Grepet får en kostnad på 2,7 milliarder kroner når den trer i kraft for fullt i 2017. Og et nytt jafs som regjeringen foreslår i formuesskatten neste år, vil koste 1,3 milliarder kroner, ifølge VG.

Etter budsjettfremleggelsen må regjeringen forhandle med støttepartiene Venstre og KrF for å få flertall for 2016-budsjettet.

Når det gjelder skattereformen er det imidlertid ventet at regjeringen vil søke en bredere politisk enighet. Da blir den i hvert fall nødt til å få Arbeiderpartiet inn i folden.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.