– En gruppe soldater fra kalifatet i Indonesia slo til mot en folkemengde fra korsfarernes allianse som kjemper mot IS i Jakarta, ved å utplassere flere eksplosiver som gikk av da fire av soldatene angrep med lette våpen og bombebelter, heter det i en uttalelse fra IS.

Ifølge uttalelsen ble 15 mennesker drept. Myndighetene bekreftet torsdag at til sammen sju mennesker ble drept i angrepet. Blant dem var to ofre – en indonesisk politimann og en canadisk statsborger. 17 andre, blant dem en nederlandsk statsborger, ble såret.

De fem øvrige drepte var angripere. To av dem sprengte seg selv. De resterende tre ble skutt og drept da de forsøkte å kaste bomber, opplyser politiets talsmann Muhammad Iqbal.

Det tok tre timer før sikkerhetsstyrkene fikk kontroll over situasjonen. Det skjedde etter at det fant sted minst seks eksplosjoner og skuddvekslinger mellom politi og angripere. Eksperter mener angriperne var utstyrt med dårlige våpen og at dette var en årsak til at ikke flere ble drept i angrepet.

Kryptisk advarsel

Ifølge polititalsmannen Anton Charliyan kom IS nylig med en kryptisk advarsel om at det ville finne sted en aksjon i Jakarta.

– De advarte og sa at det ville bli en konsert i Indonesia og at den ville havne i internasjonale medier, forteller han.

Indonesisk politi skal ha avdekket flere terrorplaner i Indonesia de siste månedene og har knyttet noen av dem til IS.

Politisjefen i Jakarta finner ingen grunn til å reise tvil om at det var IS som sto bak torsdagens angrep.

– De sto definitivt bak angrepet, sier Tito Karnavian, som navngir indonesieren han tror planla angrepet.

– IS-krigeren Bahrun Naim, som antas å oppholde seg i Syria, har planlagt dette en tid. Det er han som står bak dette angrepet, sier politisjefen.

Hjemvendte krigere

Hundrevis av indonesiske islamister skal ha sluttet seg til IS i Syria og Irak, og myndighetene i Indonesia frykter at de skal begå terrorhandlinger når de returnerer.

Sikkerhetsanalytikere i Soufan Group anslår at mellom 500 og 700 indonesiere har kjempet med IS i Syria og Irak, og mange av dem har siden returnert til hjemlandet.

– Vi vet at IS har et ønske om å proklamere en provins i denne regionen, sier terroreksperten Kumar Ramakrishna ved S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore.

Dramatisk

32 år gamle Ruli Koestaman befant seg i nærheten da angriperne slo til mot Starbucks-kafeen torsdag morgen.

– Jeg hørte en kraftig eksplosjon, det føltes som et jordskjelv. Vi flyktet alle ned i kjelleren, forteller han.

– Vi så at Starbucks-kafeen var ødelagt. Jeg så en utlending, en vestlig mann med ødelagt arm, men han levde. En Starbucks-servitør kom løpende med blod rennende fra øret. Jeg spurte om noen inne i kafeen var såret, og han sa ja. Én var alt død, forteller Koestaman.

– Etter at vi hadde samlet oss, dukket en terrorist opp. Han hadde et våpen og begynte å skyte mot oss og deretter mot Starbucks, forteller han.

Norge advarer

Nordmenn i Jakarta bør holde seg hjemme eller på kontoret og ikke oppsøke offentlige steder, lyder oppfordringen fra UD etter torsdagens terroraksjon.

Videre oppfordres nordmenn til å forholde seg til lokal myndigheters råd, anbefalinger og sikkerhetstiltak.

Indonesias president Joko Widodo oppfordrer alle Jakartas drøyt 10 millioner innbyggere til å forholde seg rolig.

– Vi må ikke bli redde og la oss beseire av disse terroraksjonene. Jeg vil be folk om å forholde seg rolig, sier presidenten.