OSLO: Det er Utenriksdepartementet som sent søndag kveld bekreftet overfor VG at de kjenner til hvor nordmennene befant seg ved starten av terroraksjonen.

Pressetalsmann Svein Michelsen ønsker imidlertid ikke å gi noen nærmere informasjon om hvor de savnede var da anlegget ble angrepet onsdag morgen.

— Vi leter nå på alle de stedene det er mulig å lete, sier Michelsen.

Etterretningen fulgte tett

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) bekreftet søndag at norsk etterretning fulgte gisseldramaet i Algerie tett, men han kunne da ikke bekrefte at man visste hvor nordmennene befant seg.

— Vi har teorier om hvor de befant seg da det begynte. Jeg kan ikke si noe mer om deres status. Vi er i en situasjon nå hvor vi klamrer oss til håpet, men også må innse at liv kan ha gått tapt, sa Eide til NRK.

  • Norge har en moderne etterretningstjeneste som er i internasjonal førsteklasse. Gjennom dette dramaet har de kunnet skaffe informasjon og analysere informasjonen, sier Eide.

Regjeringen var svært opptatt av å holde disse opplysningene tilbake mens aksjonen pågikk. Man var opptatt av å ikke si noe som kunne påvirke hendelsesforløpet i Algerie.

Offentliggjorde navnene

Statoil-sjef Helge Lund offentliggjorde tidligere på kvelden navnene til de fem Statoil-ansatte som er savnet etter terroraksjonen.

58 år gamle Tor Bech fra Bergen er Statoils plassjef på In Aménas. Han er også stefaren til utviklingsminister Heikki Holmås (SV).

Statoils landsjef i Algerie, Victor Sneberg (56), er også blant de savnede. Han bor i Sandnes, men er opprinnelig fra Manndalen i Troms. Han er gift og har to barn.

Hans M. Bjone (55) fra Brandbu i Oppland er gift og har to barn, skriver Hadeland. Bjone har jobbet ved gassanlegget In Aménas i Algerie som Production Manager siden 2009, skriver Oppland Arbeiderblad.

35 år gamle Thomas Snekkevik, bosatt i Austrheim og Bergen, har jobbet som avdelingsleder ved gassanlegget i In Aménas siden januar 2010. Fra oktober 2007 jobbet han på Kvitebjørn-plattformen i Nordsjøen.

Den siste savnede er Grimstad-mannen Alf Vik (43), som er bosatt i Grimstad. Han er ingeniør og har arbeidet i Statoil siden 2007. De siste årene har han jobbet ved gassanlegget i In Aménas i Algerie, skriver Agderposten.

Skeptiske fagforbund

Fagforbundene i Statoil varsler nå at det kan bli svært vanskelig å få ansatte til å ta oppdrag i risikoland etter gisselaksjonen i Algerie.

Til VG sier president Marianne Harg i Tekna, et av de største fagforbundene i Statoil, at selskapet i langt større grad må belage seg på å bruke lokalt ansatte i landene de opererer i.

— Det er nok mange kvinner rundt omkring i de norske hjem i dag som sier at mannen ikke får lov til å reise på jobb i risikoland, sier Harg.

Hun sier kvinner med vilje, ettersom det oftest er menn som får jobbe i de islamske landene i Asia, Afrika og Midtøsten.

Hun får støtte fra leder Hilde-Marit Rysst i YS-tilknyttede SAFE og generalsekretær Steinar Sørlie i ingeniørorganisasjonen Nito.