KRISTIANSAND: – Målet er en inntjening som gjør at jeg unngår å måtte ta inn andre eiere for å skaffe kapital til videre vekst. Og på litt sikt skal nok den komme utenfor Norge. Sverige og Finland er de mest aktuelle markedene, sier Steinar J. Olsen (38).

For ti år siden dro han i gang turtøyprodusenten Stormberg. Siden har omsetningen vokst jevnt med 30 prosent per år, sånn omtrent, og resultatene har vært gode. Så også i fjor: Av 120 millioner kroner i omsetning (opp 32 prosent) lå 15 millioner igjen på bunnlinjen før skatt. Det betyr 12 kroner og 30 øre for hver hundrelapp i omsetning – et sterkt resultat, ikke minst i en vekstperiode.

– Det ser ut til å gå samme vei i år. For øyeblikket forlater 5000 plagg lageret i Sørlandsparken daglig. På årsbasis ligger vi an til å passere 1,5 millioner plagg. Det skulle bety 160 millioner kroner i omsetning og samme relative lønnsomhet, opplyser Olsen.

Nevnte lønnsomhet gir absolutt grunnlag for aksjeutbytte til Steinar J. Olsen, som eier praktisk talt hele det som er blitt Stormberg-konsernet. Men han lar heller pengene ligge i virksomheten. Årsaken er altså ekspansjonsambisjonene.

Sju selskaper.

Konsernet, ja. Under holdingselskapet Stormberg Group AS ligger hele seks datterselskaper. De har navn som «Konsept», «Logistics», «Trading» og «Kapital».

– Det var da veldig?

– Også selskapsstrukturen er tilpasset fremtidig eksportvekst. Sentrale funksjoner ligger i egne selskaper. Ett av dem står eksempelvis for valutahandelen – vi produserer jo varene våre i Kina. For øvrig undervurderte vi dollarens nedtur i fjor og det kostet oss litt.

Stormberg-gründeren opplyser ellers at «Konsept» er datterselskapet som skal stå for egne Stormberg-butikker i større, norske byer. Så langt er Oslo og Trondheim på plass, flere kommer.

Goodwill.

Ved utgangen av 2007 hadde Stormberg-konsernets bokførte egenkapital passert 30 millioner kroner. På andre siden i balanseregnskapet sto en goodwillpost på hele 13,8 millioner kroner. Og i resultatregnskapet var avskrivningene rimelig store for et handelsselskap: 5,8 millioner kroner.

– Goodwillposten, som også forklarer mye av avskrivningene, oppsto da vi etablerte konsernmodellen for tre år siden. Det ble innhentet grundige verdivurderinger og resultatet fremkommer der, forklarer Olsen.