OSLO: Austegard har flere ganger klagd på at Jan Helge Andersen har fått soningspermisjon, men er i rettvesenet blir avvist fordi hun ikke har «klageinteresse». I en fersk kjennelse fredag gir Oslo tingrett Austegard fullt medhold i at hun har slik klageinteresse.

— Det er en lang og grundig kjennelse. Den viser det vi har ment i lang tid, nemlig at vi har rett til å bli hørt i saker som angår oss, sier Austegard.

Kjennelsen innebærer at Austegard har rett til å klage for eksempel når mennene som drepte hennes datter får permisjon fra soningen, og få denne klagen behandlet. Avgjørelsen får virkning også for andre pårørende i alvorlige straffesaker, såfremt den ikke blir påkjært.

Austegard har to ganger klagd på at Jan Helge Andersen har fått soningspermisjon, men har fått begge klagene avvist før behandling fordi hun ikke har «klageinteresse», slik forvaltningsloven krever. Men kjennelsen fra Oslo tingrett fastslår at hun har tilstrekkelig tilknytning og interesse i saken – og at loven hittil er blitt brukt feil.

— Vi tar kjennelsen til etterretning. Jeg skal nå sette meg grundig inn i den, og vi vil selvfølgelig vurdere om den skal ankes, sier advokat Kine Elisabeth Steinsvik hos Regjeringsadvokaten til NTB.

Perm hver måned

Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen drepte og voldtok Austegards datter Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i mai 2000. Andersen ble dømt til 19 års fengsel.

I fjor fikk han innvilget sin første permisjon fra Skien fengsel og har siden fått forlate fengselet omtrent en helg i måneden. Slik reglene er tolket hittil har Austegard, og andre pårørende og etterlatte, bare rett på å bli varslet når og hvor permisjon skal finne sted.

- Ingen ordinær sak

Avgjørelsen kan få virkning også for andre pårørende i alvorlige straffesaker, såframt dommen ikke blir anket.

Oslo tingrett mener at det normalt ikke vil være naturlig å gi pårørende og etterlatte generell klagerett. Men Baneheia-saken var en eksepsjonelt alvorlig sak, ifølge Oslo tingrett.

— Baneheia-saken var ikke noen ordinær eller gjennomsnittlig straffesak, fastslår tingrettsdommer Per Kåre Nerdrum.

- Urimelig å anke

Hvis dommen blir stående innebærer det at kriminalomsorgen blir nødt til å vurdere hver enkelt sak, hver enkelt permisjon og situasjonen rundt hver enkelt pårørende og etterlatt for å vurdere om de har rettslig klageinteresse og klagerett.

Tingretten påpeker at det kommer til å bli behov for å endre rutiner og lovgiving for behandling av permisjonssøknader hvis den blir stående.

— Vi håper den blir stående. Hvis staten bestemmer seg for å anke, vil dette bli en politisk sak. Jeg kan ikke se at staten vil være tjent med det, sier hun.