BERGEN: Etter sitt andre politiavhør ble bystyremedlem Jan Sverre Stray (H) mandag satt rett på glattcelle. Sammen med to forretningsmenn fra Åsane i Bergen, ble han senere varetektsfengslet i fire uker, siktet for grov korrupsjon. Forholdet har en strafferamme på inntil ti års fengsel, skriver Bergens Tidende.

— Vi vet at det har gått penger mellom de siktede, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne til BT. En sentral del av politiets etterforskning rettes mot arbeidet Stray gjorde for å få sponsorer til Vennebyens arenashow i Åsane i fjor høst.

Politiet har gått til aksjon en rekke steder, både hos bedrifter og hjemme hos de siktede. Datamaskiner og dokumenter ble beslaglagt, heriblant fakturaer mellom partene.

Bystyrepolitikerens forsvarer, Rolf Knudsen, sier at hans klient tar beskyldningene svært tungt.

— Saken var selvfølgelig et sjokk for ham og kom overraskende. Han nekter straffskyld og vil samarbeide med politiet, sier Knudsen.

Siktet for grov korrupsjon

Jan Sverre Stray og to familiemedlemmer har alle eierandeler i Creacon-selskapene som står bak det populære TV-konseptet Vennebyen.

Et helt sentralt spor i korrupsjonsetterforskningen, er arenashowet som Vennebyen i fjor høst gjennomførte i Vestlandshallen. Stray hadde ansvaret for å hente inn sponsorer til arrangementet.

Politiet skal ha fattet interesse for en pengeoverføring fra de to forretningsmennene. Noe av det politiet nå skal finne ut av, er om dette var et vanlig sponsorat, eller om målet var å få fordeler fra høyrepolitikeren.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne vil ikke si noe om størrelsen på beløpet som skal være overført.

— Vi mener grovheten ligger i sakens karakter, sier han.

Bekrefter beslag

Det skal ikke være rettet noen mistanker mot Vennebyen eller andre personer tilknyttet Vennebyen. Politiet har heller ingen grunn til å tro at flere vil bli siktet i saken.

— Jeg har ikke noe annen info enn det jeg har fått fra politiet, sier Harold Sletten. Han er administrerende direktør i Creacon, som er driftsselskapet bak Vennebyen.

Sletten bekrefter at politiet har kontaktet Creacon, og at selskapet har bidratt med informasjon.

Ville ha omregulering

En av politiets teorier er at den angivelige pengeoverføringen skal ha vært et forsøk på å påvirke planarbeidet i en konkret reguleringssak.

De to forretningsmennene har i en årrekke kjempet for omregulering av en tomt de eier sammen i Åsane.

Tomten leies i dag ut. De siste årene har det skjedd en markant utvikling i områdene rundt tomten, mens eierne av den aktuelle tomten ikke har fått gjennomslag for sine ønsker om omregulering til næringsformål.

Ennå tidlig fase

Det er nå tre uker siden Bergen kommune tok kontakt med politiet. Det skal være en bystyrepolitiker i Bergen som fikk nyss om saken. Vedkommende gikk deretter til toppledelsen i kommunen.

— Vi fikk informasjon om at penger skulle ha byttet hender og at det var for å oppnå et kommunalt vedtak. Den informasjonen valgte vi å gå til politiet med, sier byrådsleder Monica Mæland (H). Hun sier at de ikke hadde detaljert informasjon før de gikk til politiet.

— Vi kjente ikke til hvilken sak det var snakk om eller hva den inneholdt. Vi visste heller ikke til hvem som eventuelt skulle være involvert, sier Mæland.

Svært få personer på rådhuset skal ha kjent til saken før den sprakk i BA i går.

Det gjenstår fortsatt en del etterforskningsarbeid for å klargjøre hvordan Høyre-politikeren eventuelt skal ha gått frem for å fremme forretningsmennenes næringsinteresser.

Kommunen har sendt over en del dokumenter som politiet har bedt om. Det skal ha vært flere kommunale politikere til avhør. I tillegg er det nye avhør til uken.

Miljø- og byutviklingsbyråd Filip Rygg (KrF) og nærings-, kultur og idrettsbyråd Gunnar Bakke (Frp) skal være blant dem som er innkalt som vitner.

- Kan være uskyldige

— Dette er en svært alvorlig sak som nå er blitt en politisak. Den informasjonen jeg har, vil jeg derfor gi til politiet, sier Bakke.

Verken han eller Rygg vil bekrefte at de skal i politiavhør som vitner i saken.

Frode Karlsen, leder ved økoavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon, understreker at de som er siktet kan være uskyldige.

— I den fasen vi er i nå, er det ingen som fordeler skyld. Det er også viktig å tenke på dem som er rundt de siktede, og ikke forhåndsdømme, sier Karlsen.

Deltok på møter

Det som er på det rene, er at Stray har deltatt på møter mellom grunneierne og representanter fra byrådet om den aktuelle saken. Det er ikke uvanlig i seg selv, siden bystyrerepresentanter ofte kontaktes av utbyggere og andre interessenter.

Kommunen har tidligere uttrykt en negativ holdning til ønskene fra grunneierne. I etterkant av møtene ble det satt i gang en ny reguleringsprosess for området, der målet var å finne en balanse mellom de ulike interessene i området.