Riktignok ble det fem år gamle bandet, som har utspring fra Ørsta, tvunget til koronastans da pandemien meldte seg.

– Rotlaus er et aksjeselskap med en stor produksjon, serviceavdeling, eget lager og en stor bilpark med flere semitrailere og busser. Det er klart det ble tungt å sende hjem dem som jobber på lageret, for å ta unna alt selv. Dette for å berge livsverket, sier Bjørn Marius Øyehaug.

Tid med familien

Bandsjefen medgir at koronatiden var «en viss omstilling», men at bandet har brukt tiden fornuftig.

– Ny musikk kommer, og vi får etterlengtet tid med familien, sier Øyehaug, og røper at hans egen datter kaller alle i band og crew for «onkel». Selv anser han dem som familie også.

– Bandet er mine nærmeste. Vi deler alt med hverandre og har et veldig tett bånd. Fra første dag i turnébussen bodde vi så å si oppå hverandre. Vi pantet flasker for å overleve gjennom de lange turneene, sov tett i bussen for å holde varmen og rigget alt utstyret selv. Mye er fortsatt det samme, vi rigger fortsatt, selv om vi har 6–7 mann i crewet, men ligger vi tett i dag, er det mest for kosen sin del!

Hipster og harry

Rotlaus har fått spilt noen konserter i koronasommeren Denne helgen rykker de inn på Vulkan på Grünerløkka i Oslo, for fire konserter på to dager. På spørsmål om hvordan det er å spille i hipsterhøyborgen, lyder svaret:

– Jeg tror du vil bli overrasket over hvor mange sunnmøringer som bor i Oslo. Vi har spilt flere ganger i Oslo og hver gang har det vært fulle hus og upåklagelig stemning. Hipster, harry, bygd eller by. Det er en hårfin linje.

Rotlaus-sjefen mener bandet var de første som kalte musikken sin for bygderock, der de opererte på kryss av flere sjangere.

– Senere er det kommet mange band i kjølvannet av festcountry og bygderock-begrepene. Det spirer og gror i norsk bygdemusikkkultur. Det er kjekt å se, sier Øyehaug.

Todelt publikum

Fredag slipper Rotlaus dessuten løs en ny singel, som plateselskapet deres Universal har stor tro på vil gå høyt. «Vakker og vill» har klar adresse mot den ene delen av bandets todelte publikum.

– På den ene siden finner du råneren og raggarene, sjåfører på trailere og annen motorinteressert, bilglad ungdom. Den andre gruppen er det lyttende publikummet; de som hører tekstene – men ikke har samme forhold til bilkjøring.

Den nye låten vil runde av en trilogi om overgangen mellom ungdom og voksen. «Vakker og vill» ble til etter ønske fra publikum om musikk med samme tematikk – men med en kvinne i hovedrollen.

– Tidligere har vi skrevet om gutta som blir til menn. De som vokste opp i rånemiljøet, ble voksne, møttes igjen i voksen alder og alt blir som før.

Men Øyehaug lover at lyttepublikummet også vil få sitt senere i høst.

– På den måten går vi ikke fast i ett og samme spor.

Skriver om livet

Før spilte han trommer i Vassendgutane i fem år og medgir at han ofte savner gamlelivet – der hovedansvaret var å holde rytmen. Nå er han bandleder, vokalist, gitarist og låtskriver.

– For meg er det enkelt å skrive om livet. Utfordringer, oppturer og nedturer. Mange av tekstene handler om kjærlighet som gikk skeis, om landeveien og om det å aldri leve opp til forventningene.

Det har han følt på selv: Rotlaus-eventyret kunne tatt slutt i fjor.

– Ansvaret, møtene, presset og de lange dagene har ført til noen smeller. I fjor på denne tiden måtte jeg ta flere steg tilbake, finne igjen meg sjølv. En lang sommerturné, stress og alkoholmisbruk førte til at jeg mistet perspektivet. Ingenting en gjorde ga glede og en så ikke enden på arbeidet som tårnet seg opp.

Ikke tro de er noe

Det ble mange runder med bandet før de bestemte seg for å fortsette.

– Jeg har drevet med musikk og turnering såpass mange år at jeg har lært at ærlighet og åpenhet dessverre er noe mange glemmer i skyggen av suksess. Jeg har sett det meste og vært med på mye dumt. Alt dette har formet meg og har vært med meg videre når jeg formet Rotlaus. Jeg og resten av gutta har enkle leveregler, og det går mye i at vi aldri skal tro vi «er noe», sier Øyehaug (33), og kommer tilbake til det han tror er del av bakteppet for Rotlaus-suksessen:

– Ekthet og god bakkekontakt er en god formel for å lykkes i dag. Vi er usminket og ekte, og det tror jeg vises i både i tekst og fremtoning.