Krigshelten Ragnar Ulstein er død

Krigsveteranen, forfatteren og historikeren Ragnar Leif Ulstein er død, 99 år gammel. Ulstein var en del av Kompani Linge under andre verdenskrig.

Publisert:

Ragnar Ulstein mottok Forsvarets hederskors i forbindelse med markeringen av frigjøringsjubileet og Forsvarets veterandag på Akershus festning 8. mai 2015. Han døde tirsdag, 99 år gammel. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • NTB

Ulstein døde tirsdag morgen. Det opplyser hans sønn Anders Ulstein til NTB.

Ulstein ble født 19. april 1920 i Ulstein i Møre og Romsdal og var en fremtredende motstandsmann under andre verdenskrig.

Han var løytnant i den britiske militæravdelingen Kompani Linge, som besto av norske frivillige som skulle delta i britisk ledede operasjoner i Norge under krigen og organisere, instruere og lede den norske motstandsbevegelsen.

Hylles av forsvarsministeren

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) mottok dødsbudskapet med sorg. Ulstein var et av de siste tidsvitnene, sier han.

– Han opplevde selv noen av de mest dramatiske episodene i den norske krigshistorien som høyt dekorert befal i Kompani Linge, sier Bakke-Jensen.

Ulstein deltok under flere operasjoner, deriblant landgangen i Reine i desember 1941 og i en sabotasjeaksjon mot et forsynings- og troppeskip i Nord-Gulen utenfor Svelgen i 1943.

Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrken med kodenavnet «Siskin» i Sogn.

– Glitrende penn

Etter krigen jobbet han som journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat og skrev flere bøker om norsk deltakelse i andre verdenskrig.

– Med glitrende penn kunne han formidle historier om nordmenn i krig og okkupasjon, basert på egen forskning. Å spre denne historien var viktig for ham, sier forsvarsministeren.

Ulstein tok aktivt del i kampen for at de norske fangene i tyske konsentrasjonsleirer skulle få erstatning fra Forbundsrepublikken Tyskland og var sterkt engasjert i arbeidet for krigsinvalidene. Ulstein var også politisk aktiv i Venstre.

Høyt dekorert

Ulstein ble for sin krigsinnsats tildelt blant annet St. Olavsmedaljen med to ekegrener, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-årsmedalje og britiske Military Medal.

For sitt arbeid etter krigen er han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og Forsvarets hederskors.

Ulstein er for deltakelsen i Tysklandsbrigaden tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Krigsveteraner