KRISTIANSAND/JAPAN: — Jeg prøver å ikke tenke på det, men det ligger i bakhodet hele tiden likevel, sier Asbjørn Hollerud (35) fra Kristiansand, til fvn.no.

Han er for tiden bosatt i Bergen, men har tilbrakt store deler av sin oppvekst fra han var tre til 15 år i byen Kobe i Japan. Hollerud har selv vært i Sendai, som nærmest er utslettet fra kartet etter den voldsomme tsunamien, og beskriver de siste dagers hendelser i Japan som uvirkelige.

— Det er uvirkelig at man ser landsbyer som blir vasket bort og så mange mennesker som er uten strøm og mat. Landet er i unntakstilstand, sier Hollerud, som ikke ville ha nølt med å vendt nesen hjemover slik som situasjonen nå er.

Foto: Privat

Har venner i Japan

Han har ved flere anledninger reist tilbake til Japan og har flere venner og bekjente som er bosatt i Japan. En av dem, Sjurd Skutlaberg (31) oppholder seg i byen Toyama, som ligger 300 km nordvest for Tokyo. Byen er plassert langs kysten, men ligger i le av de japanske alpene som rager 3000 meter over havet. Området er ikke rammet av tsunamiens voldsomme ødeleggelser, men som resten av landet, kjenner også de jordskjelvene.

Til tross for at japanske myndigheter nå har evakuert områder rundt atomkraftverkene, føler han seg trygg og har ingen planer om å reise fra byen eller landet.

— Det jeg kan si er at her går livet helt som normalt. Folk går på jobb som normalt, vi har mat, vann og strøm, og slik tror jeg det er for store deler av Japan. Jeg kommer ikke til å reise herfra, sier han til fvn.no.

- Overdramatisert

Han mener situasjonen er voldsomt dramatisert i norske medier.

— Selvsagt er det skremmende, men jeg tror at de der hjemme er mest bekymret over situasjonen. En skulle tro det var et nytt Tsjernobyl, men vi vurderer ikke situasjonen som truende fra stedet hvor vi bor, forteller han.

Skutlaberg har bodd i Toyama siden januar i år og han understreker at situasjonen i landet er alvorlig og at folk er preget av det som skjer.

Hollerud mener flere og flere oppfatter alvoret i situasjonen.

Radioaktive utslipp

— Jeg har snakket med venner som først trodde at det ikke var så alvorlig og at norske medier overdrev, men de innser nå at det er mer alvorlig enn det først så ut, sier Hollerud.

Han har venner som har evakuert fra Tokyo til Kobe for å være i sikkerhet fra de radioaktive utslippene som nå truer landet.

Natt til tirsdag brøt det ut brann i reaktor 4 ved Fukushima-anlegget. I tillegg har det vært en ny eksplosjon ved reaktor 2 ved Fukushima-Daiichi. Det er også målt stråling ved Tokai-muren, som ligger 100 km nord for Tokyo, og japanske myndigheter har varslet at den radioaktive strålingen har økt betraktelig og at strålefaren nå har nådd et helsefarlig nivå. Strålenivået er målt til å være 4000 ganger den tillate grensen. Norske eksperter anslår at utslippene før eller siden vil nå Norge, om enn i mindre grad.

Utenriksdepartementet fraråder nå alle reiser til eller opphold i Japan.

— Strålingen har økt til nivåer som kan skade folks helse. Alle innenfor en 30 kilometers radius rundt kjernekraftverket må fortsette å holde seg innendørs, uttalte statsministerens kabinettsjef, Yukio Edeno, på en pressekonferanse tirsdag morgen.

Skutlaberg mener at japanske myndigheter gjør alt de kan for å unngå et krisescenario og de håndterer saken så bra som de kan. Han har full tiltro til hvordan situasjonen blir håndtert og informasjonen som blir gitt fra de japanske myndighetene.

- Vanvittig kriseberedskap

Hollerud har jevnlig kontakt med sine japanske venner på mail og via Facebook.

— Alle jeg kjenner har det bra. Det er ingen som har mistet hus sitt eller lignende, men alle som har bodd eller bor i Japan kjenner dette på kroppen, sier han.

Han tror japanerenes evne til å leve som normalt ligger i deres innarbeidede rutiner og effektive beredskap.

— Japanerne har en vanvittig kriseberedskap og selv når de har opplevd noe så forferdelig som dette, så har de en enorm respekt for hverandre og en enestående køkultur.

De siste dager viser bilder av japanere som står i milelange køer for å sikre seg mat, vann og bensin.

— De står sammen selv når de blir rammet av en slik ulykke som dette er. Det er helt utenkelig og moralsk forkastelig for en japaner å snike i kø, eller plyndre butikker når det er så mange mennesker som trenger mat, forteller Hollerud.

Han håper at man nå kan få en økt fokus på nedrustning av atomkraftverkene.

— Det positive med dette, hvis man kan si noe sånt i en slik situasjon, er at veldig mange land nå vurderer å kutte ut med atomkraftverk. Det setter en støkk i folk når ting som dette skjer.