SANDNES: Meldingen om brannen kom klokken 00.56 natt til tirsdag. Westco miljø, som holder til i bygget som brant, driver med mottak og gjenvinning av avfall, og ligger ved siden av IVARs gjenvinningsstasjon på Forus, i nærheten av Sola Golfklubb.

Da brannvesenet og politi kom til stedet, var det full fyr i bygget. Flammer og røyk kunne sees på lang avstand, opplyser politiet tilAftenbladet.no.

Øyenvitner på stedet forteller om mye, tykk, svart røyk som steg opp fra området fra Westco sitt anlegg.

Ifølge politiet befant det seg to personer i nabobygningen da det begynte å brenne. Disse skal være i sikkerhet, og det er ikke meldt om personskade.

Flere vurderer å sende hjem ansatte

Bedriftene som holder til i nærheten av brannen har fått beskjed om å vurdere å evakuere. Byggene blir stengt, og til sammen 2500 personer er sendt hjem.

– Grunnen til at vi stenger, er at vi ikke kan ha ventilasjonsanlegget i gang. Så lenge vi ikke vet hva som har brunnet, ønsker vi også å være føre var, sier Edel Olsen, driftsleder i Vestre Svanholmen 4. Statoil holder hjemme 1700 ansatte i dag fra Seabrokers-bygget som ligger kloss i brannen hos Westco.

Eni, Ocean Rig, Sandnes Sparebank, Gas deFrance, Cosl holder også til i samme bygg.

Flere bedrifter vurderer å holde folk hjemme på grunn av helsefaren i røyken på Westco.

Steffen Andreassen og Kristin Faaberg jobber i Seabrokers-bygget til Statoil, men måtte i dag forflytte seg til hovedbygget.

— Vi syklet innom Seabrokers først for å hente PCer og dokumenter først, sier de to.

— De ansatte hos Statoil i Seabrokers-bygget er hjemsendt for dagen, de tillater bare folk å hente viktige papir og PC, opplyser driftssjef Jarle Lea i Seabrokers Service .

Aibel ber sine ansatte gå hjem og holde seg hjemme til klokka tolv.

Flere hoster og harker

Ifølge kommunikasjonsdirektør Bjørg Sandal jobber omtrent 800 ansatte i hovedbygningen på Forus.

– Vi er en av de nærmeste naboene, sier Sandal.

– De fleste hos oss har ikke kommet på jobb, men noen av dem som er i bygget nå har kjent at de hoster og harker litt. Vi har lyst til å være litt føre var, og i og med at det er litt usikkerhet, ber vi folk gå hjem. Siden vurdrer vi situasjonen utover formiddagen, sier Sanda l.

Hun forteller at det ligger litt røyk på parkeringsplassen utenfor Aibel.

Også de 120 ansatte ved Sandnes Sparebank på Forus blir sendt hjem fra jobb.

– De kundene som har avtaler på Forus, vil bli kontaktet av rådgiverne, sier kommunikasjonsdirektør Ingrid Schøpp.

Helsesjefen: Tett røyk er farlig uansett

Egil Bjørløw, helsesjef i Stavanger, mener folk som jobber i nærheten av brannen bør vurdere å holde seg hjemme mens røyken er tett.

— Slik som jeg har forstått det, er det ikke kjemikalier som brenner på Forus. Dermed er det ikke sikkert at røyken er giftig. Men – tett røyk er jo farlig i seg selv, det kan gi forgiftning, opplyser Bjørløw.

Han viser til at brannvesenet har oppfordret folk i området til å lukke vinduene. Flere bedrifter har også permittert sine ansatte i morgentimene.

Flere arbeidsgivere holder de ansatte hjemme fra jobb på grunn av røyken på Forus.

— Dersom jeg hadde hatt kontor i nærheten av brannen, ville jeg helt klart vurdert å holde meg hjemme så lenge røyken er tett, sier helsesjefen.

Han er usikker på om kommunen ville fått varsel dersom røyken var giftig.

— Det er hovedsakelig næringsavfall som har brent , og det er alt mulig, som plast , trevirke, restavfall. Men det ingen farlige avfallstyper, det er ingen giftbomber inni bygget, sier daglig leder Per Posti i Westco miljø, som holdt til i bygget som brant.

Frykter bygget kan kollapse

Brannvesenet pøser på med vann, men tør ikke å gå inn i lageret for å fortsette etterslokkingen.

— Den enorme varmeutviklingen i natt har skadet stålkonstruksjonene. Vi pøser nå på med vann utenfra, men tør ennå ikke bevege oss inn i det utbrente lageret, sier brannvesenets innsatsleder Tom Amundsen til Aftenbladet.