OSLO: Det var for rundt to uker siden at folk selskapet ISS, som rydder søppel for kommunen, rykket inn i et fraflyttet hus på Grünerløkka, skriver Aftenposten . Bygget tilhører Oslo kommune, men var okkupert av rumenere. Politiet hadde vært der tidligere samme dag. Søppelrydderne ble sjokkert av synet som møtte dem, forteller Ruskengeneral Jan Hauger til Aftenposten.no.

— Når de kommer inn der sitter det 8-10-12 rumenere der. På veggen henger det en flådd hund, klar for grilling. Hodet ligger på gulvet. De som ryddet fikk helt sjokk, forteller han.

ISS samarbeider tett med Rusken, og Ruskengeneralen forteller at dette er det eneste tilfellet de har vært borti der husdyr er blitt drept. Men denne sommeren har rumenere i Oslo begynt å fange, rotter, måker og duer, forteller Hauger. Han sier at de griller dem på grillene ved Akerselva.

- Smaker som kylling

— De har begynt å sette ut snarer og fanger rotter, ender og duer. Dette har tatt helt av i sommer. Som de sier selv: Rotter er godt, det smaker som kylling. De er ikke sjenerte for det. Det har resultert i at vi har fjernet grillene der nede ved Akerselva. Men når de har begynt å ta husdyr..., sier han oppgitt.

Folk fra Rusken rydder daglig søppel ved Akerselva og ser dette med egne øyne, ifølge Hauger. I går kom de, sammen med politiet, over en måke som hadde satt fast foten sin i en snare. Den måtte avlives, sier Hauger.

— Det er fælt. Du blir fortvilet, du treffer så mange mennesker som er i en så fortvilet situasjon. De klarer ikke å innordne seg systemet og har ingen penger til å bo, fortsetter han.

Barn ned i fireårsalderen

Tilgrisingen i indre by, blant annet langs Akerselva, er blitt mye verre den siste tiden, forteller han. Romfolket lager provisoriske toaletter og gjør fra seg i buskene. Han sier han får meldinger om daglige klestyverier fra Frelsesarmeens bokser. Klærne brukes til dopapir og dyner for natten eller dopapir, og kastes neste dag. Hauger får stadig telefoner fra barnehager. De klager på at folk gjør fra seg i sandkassene.

Det var dittoslo.no som fortalte om romfolkets boforhold onsdag. Avisen var på en rundtur på Vaterland ved Grønland sammen med politiet og Rusken. Gamle klær, muggen mat, ekskrementer og rottebein lå slengt rundt, rapporterer avisen. Den siste tiden er det også kommet flere barn til Oslo, noen helt ned i fireårsalderen, som bor ute sammen med voksne, melder avisen.

— Forsøpling, truende oppførsel, kriminalitet, og uverdige boforhold for barn, i tillegg til mulig smittefare. Vi må ta tak i dette problemet, og vi må løse det på en eller annen måte, sier politioverbetjent Geir Tveit til dittoslo.no.