OSLO: Sea King-helikopteret sto på Voldsløkka i Oslo, en kort kjøretur fra Oslo sentrum der beredskapstroppen befant seg, melder TV 2. Men isteden brukte beredskapstroppen over 50 minutter med bil og båt.

Ifølge Hovedredningssentralen var ikke redningshelikopteret loggført med oppdrag i det aktuelle tidsrommet. Ifølge Forsvaret skal et Sea King-helikopter kunne frakte åtte til ti personer og utstyr.

– Det var «helsesporet» som hadde ansvaret for dette helikopteret, og ikke politiet, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til kanalen

Fredriksen mener at det ikke er sikkert at det ville gått raskere å frakte beredskapstroppen luftveien dersom de hadde visst om helikopteret.

– Vi er veldig i tvil om det ville gjort noe med tidsbildet, sier han.

Samtidig sto politiets helikopter på bakken. Ifølge TV 2 gikk det ikke mer enn 15 minutter etter bomben i Regjeringskvartalet gikk av, før personell fra politiets helikoptertjeneste meldte seg til tjeneste. De fikk beskjed av politiledelsen om at det ikke var nødvendig. Klokka 19, 33 minutter etter at Breivik var pågrepet, kom kontrabeskjeden og de ble kalt inn likevel.

– Dette er ukjent for meg. Det er en vurdering som er tatt i kampens hete, og så får man vurdere i ettertid om det var riktig vurdering.

3 kilometer lang omvei

I den lille, røde gummibåten satt åtte personer fra politiets beredskapstropp og to tjenestemenn fra Nordre Buskerud politidistrikt. Båten begynte å ta inn vann og fikk dessuten motorstopp etter kort tid på den 3,6 kilometer lange strekningen sørover mot Utøya.

Politiet hadde bevisst valgt å sette seg i båten et godt stykke nord for kaia i Utvika. Avstanden fra småbåthavna over til Utøya er bare om lag 675 meter.

– Det viser at det var lite hensiktsmessig. Man fikk også tekniske problemer, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK.

Tidligere har det kommet fram at politiet overtok to hurtiggående skjærgårdsjeeper på Tyrifjorden som førte dem raskt til Utøya. Ifølge NRK ble en tilfeldig campingturist som hadde brukt båten sin til å redde livredde ungdommer på flukt opp av vannet, redningen for beredskapstroppen.