PORT-AU-PRINCE: Smerteskrikene skjærer igjennom barneavdelingen på universitetssykehuset Hospital Universitane de la Paix. Det er folk over alt hvor det er en plass ledig. Det er ingen som kan si sikkert hvor mange pasienter som finnes på dette sykehuset. Men det er ett av dem som har sluppet lettest fra ødeleggelsene.

Utenfor sykehuset ligger det folk i improviserte telt.

En mor har to gutter liggende på samme madrass. De er tenåringer og kompiser. Moren forsøker å holde fluene vekk. Mer kan hun ikke gjøre for dem. Det er ikke så mye legene kan gjøre heller.

— I ferd med å gå tom for medisiner

Et legeteam fra Cuba jobber på spreng. Problemet er at de har lite å tilby.

— Vi er i ferd med å gå tom for helt nødvendige medisiner, sier doktor Rodriguez til Aftenposten - i en kort pause i arbeidet på sykehuset.

Han ramser opp antibiotika og smertestillende som noe av det viktigste de mangler.

- Vil dø i løpet av 24 timer uten behandling

Dr. Jennifer Furin ved et av FNs provisoriske sykehus ved flyplassen utenfor Port-au-Prince, sier til CNN at nesten en tredel av de om lag 300 pasientene ved sykehuset vil dø i løpet av 24 timer - dersom de ikke umiddelbart får kirurgisk behandling.

— De vil dø av infeksjoner, underernæring eller komplikasjoner relatert til stoffskifte, advarer Furin.

Legen sier at det, til tross for mye snakk om å opprette en operasjonssal, ennå ikke ser ut til å skje noe.

Et legeteam fra den israelske hæren (IDF) etablerte fredag et kirurgisk sykehus på idrettsbanen Antoine Izmery, og vil ifølge Dr. Furin være de første til å utføre operasjoner.

Kjemper mot klokken

På Haiti er det mange cubanske leger. Landet har ikke nok egne. Nå håper legene ved Hospital Universitane de la Paix på hjelp fra internasjonale hjelpeorganisasjoner. I likhet med redningsmannskapene, som graver etter overlevende, kjemper legeteamene mot klokken. Dersom de ikke får medisiner i løpet av dager, frykter de epidemier.

– I går fjernet vi 300 lik herfra, forteller Betty Jouy, som jobber som frivillig på sykehuset, til NTBs journalist.

– I tillegg til de skadede som dør her, dumper folk lik ved sykehuset, legger hun til.

Mistet hele familien

Betty, som jobber i organisasjonen Haiti Education, har spesielt ansvar for å ta seg av barna som er blitt foreldreløse. Hun forteller at det er minst 50 foreldreløse barn på sykehuset.

– Hvor er du ifra? Ok, fortell alle i Norge at de må sende mye hjelp, sier Cristobal Krepper.

Den chilenske legen sitter på det skitne murgulvet og holder gutten Wood i hånden, mens han gir ham intravenøst.

13-åringen har brukket armen og er dehydrert. Han er gjort foreldreløs av det massive jordskjelvet. En papirlapp med navnet er tapet på det nakne brystet.

– Vi mistet ti medlemmer av familien, sier kusinen Francesca, som er eneste overlevende sammen med Wood.

Utrygt sykehus

Mesteparten av pasientene ligger i første etasje. Grunnen er at man ikke vet hvor god konstruksjonen er oppover. Derfor kan en ikke bruke hele sykehuset.

De som ligger her pleies av familiemedlemmer. Det er også de som må stelle dem. Det er lite mat og vann å få fra sykehuset. Varmen er uutholdelig, stanken er sterk og sykehusets ansatte sliter med å håndtere alle pasientene.

Mange har meldt seg frivillig som hjelpere fordi det er et enormt behov for folk som kan oversette. Et betydelig problem er språket. Mange av legene snakker kun spansk og trenger derfor tolk for å kommunisere med pasientene.

AFTENPOSTEN/FÆDRELANDSVENNEN