Regjeringen vil øke tollen på kjøtt av storfe til 344 prosent, mens geit og sau økes til 429 prosent i stedet for dagens kronetoll. I tillegg økes tollen på en del oster til 277 prosent, mot dagens faste kronetoll på 27,15 kroner.

Cheddar, gauda, edamer og emmenthaler er blant de mer populære ostene som blir dyrere, fordi disse konkurrerer med norskproduserte oster.

— I tillegg blir en masse spesialoster rammet av denne tolløkningen, blant annet asiago og fontina, sier osteimportør Martin Lorentzen, som venter høyere priser på alle disse ostene.

Innrømmer dyrere mat

I flere uker har Regjeringen hevdet at dette ikke vil påvirke prisene ut til forbruker, men i statsbudsjettet sier de nå at prisene vil øke.

«På noe lengre sikt vil omleggingen til prosenttoll gi rom for høyere produsentpriser enn det ville vært grunnlag for om kronetollen hadde blitt beholdt. Omleggingen vil også kunne gi økte priser på kjøtt og ost til forbruker», heter det i statsbudsjettet.

Disse ostene er unntatt prosenttollen, og beholder dermed toll på 27,15 kroner:

Appenzeller

Beaufort

Comté

Gamle Ole

Grana Padano

Gruyère

Le Vieux Panè

Morbier, Munster

Parmiggiano Reggiano

Queso Manchego

Pecorino

Saint Albray

Västerbotten

— For at ikke utviklingslandene skal komme dårligere ut foreslår Regjeringen å etablere en ny kvote på 500 tonn storfekjøtt. Innenfor kvoten får utviklingslandene den tollsatsen de har i dag, skriver Regjeringen.