Sofieprisens jury har merket seg hans innsats for å se på de sosiale og miljømessige konsekvensene knyttet til mat. I desember 2009 tok han initiativ til en stor gratislunsj på Londons Trafalgar Square, hvor han og hans samarbeidspartnere serverte londonerne mat laget av ingredienser som ellers ville ha blitt kastet.Og torsdag middag gjentar han dette på Eidsvolls plass i Oslo, der blant andre mat— og landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (Sp) er spesielt invitert.

Norge er ett av de landene som har lansert ambisiøse programmer for å redusere kasting av mat - 25 prosents reduksjon innen 2015. Hvert år kaster privathusholdninger i Norge vel 300.000 tonn søppel, og dette er vesentlig matavfall.

I Sofiestiftelsen ser man ikke Tristram Stuarts initiativer og analyser om matavfall som en komplett løsning på verdens miljøutfordringer. Men stiftelsen mener han fortjener honnør for å bidra til å skape mer oppmerksomhet og bevisstgjøring om et utbredt fenomen - verdens voksende søppelberg av spiselig mat. (©NTB)