Skedsmokorset/Oslo: – Jeg kan bekrefte at det har vært et ran av en av våre verditransporter. Hvor store verdier det er snakk om, kan jeg ikke si noe om. Men ingen av våre ansatte ble fysisk skadd, sier administrerende direktør Peter Wesenberg i Norsk Kontantservice (NOKAS) til NTB.

Ranet av verditransporten skjedde ved Skedsmo senter og politiet ble varslet klokken 3.44. De to vekterne som hadde ansvaret for transporten, var ennå ikke avhørt mandag morgen.

– Tre-fire gjerningsmenn iført finlandshetter og mørke kjeledresser skal ha truet vekterne med to håndvåpen, men det er uvisst hva ranerne eventuelt har fått med seg, opplyser operasjonsleder Bjørn Jahr i Romerike politidistrikt til NTB.

Interessert i tips

Væpnede politipatruljer, hundepatruljer og et politihelikopter bisto natt til mandag i søket, men ranerne var i morgentimene ennå ikke funnet. Sju politidistrikter er involvert i søket etter gjerningspersonene, skriver lokalavisa Romerikes Blad.

– Vi er interessert i tips hvis noen har observert personer eller biler i området ved Skedsmo senter både i natt og søndag kveld, og gjerne også noe tilbake i tid. Vi antar at ranerne har gjort forberedelser i og med at ranet skjedde akkurat der, og at ranerne har gjort rekognosering i forkant, sier Jahr.

Han forteller at det er ukjent hvordan ranerne har kommet seg til og fra Skedsmo senter.

– Vi antar at det er blitt brukt ett eller flere kjøretøyer. Men vi har ikke funnet noen etterlatte kjøretøyer så langt, sier Jahr.

Få ran i Norge

Det er Lillestrøm politistasjon som har overtatt den videre etterforskningen av ranet på Skedsmokorset.

I Sverige har det vært flere verditransportran de siste årene, flere av dem brutale. Etter ranet av tellesentralen til NOKAS i Stavanger i 2004, har det vært svært få pengetransportran i Norge.

– Det er veldig lenge siden vi har hatt verditransportran i Norge, sier Wesenberg.

I det såkalte vekterranet sent på vinteren i 2008, fikk bevæpnede ranere to vektere i vaktselskapet Vaktservice til å hente penger flere steder i Asker, Bærum og Buskerud. Den ene av de to vekterne ble sammen med en tidligere vekter dømt for vekterranet.

Oppfølging

NOKAS håndterer om lag 65 prosent av all verditransport i Norge. For Peter Wesenberg blir mandagen viktig for oppfølging av de ansatte.

– Vi har egne prosedyrer for å ivareta både de to som er direkte berørt og andre ansatte – både de som kjører transportene og de som jobber på tellesentralene. Vi jobber også opp mot berørte kunder, sier Wesenberg. (©NTB)