OSLO: Støttegruppen 22. juli mener 22. juli-kommisjonen behandlet politiets båttabber og manglende lokalkunnskaper under Utøya-aksjonen "lettvint". Kommisjonen får også hard kritikk for ikke å ha fulgt opp behandlingen av etterlatte og overlevende, skriver Aftenposten.

I ett år har Støttegruppen 22. juli vært svært forsiktig med å kritisere myndighetene, politiet og regjeringen. Under ledelse av Trond Henry Blattmann som mistet sønnen på Utøya, har Støttegruppen vært forsiktig med å kritisere myndighetene. Blattmann var politisk rådgiver for statsråd Rigmor Aasrud.

Men i et langt brev til justisminister Grete Faremo, retter Støttegruppen nå hard kritikk – både mot politiet, Regjeringen, helsemyndighetene – og mot 22. juli-kommisjonen.

Om Utøya-aksjonen

Støttegruppen peker på at 22. juli-kommisjonens funn dokumenterer at politiet kunne vært på Utøya mellom 18.00 og 18.05, og at 27 ungdommer ble drept på Utøya i løpet av den siste halvtimen.

"Det er et stort tankekors at politiet hadde så dårlig lokalkjennskap til Utøya og Utvika camping. På dette punktet har Kommisjonen vært for lettvint i sine vurderinger", skriver Støttegruppen 22. juli i sin høringsuttalelse til Faremo.

"En har langt på vei akseptert at Nordre Buskerud politidistrikt ikke kjente til Utvika camping og ikke gjorde noe for å organisere båttransport derfra."

Støttegruppen viser også til at kommisjonen mente det var "en god plan" å sette ut politibåten i Steinsfjorden, 10 kilometer unna Utøya.

"Det blir for snevert", mener de etterlatte og pårørende.

Om politiet

Støttegruppen 22. juli sier rett ut at de tolker 22. juli-kommisjonen som om norsk politi er "vanstyrt".

"Norsk politi fremstår i dag som en vanstyrt etat uten vedlikehold av den kompetanse og trening som er nødvendig for å beskytte norsk borgere."

De etterlyser en "fullstendig snuoperasjon i norsk politi".

"Det er grunn til å minnes alt det som politiet selv har presentert av bortforklaringer i egne evalueringer det siste året", skriver Støttegruppen.

"Spørsmålet er om en har ledere i politiet som evner å få til dette."

— Sterkt beklagelig

De etterlatte og pårørende tar også et kraftig oppgjør med at 22. juli-kommisjonen valgte ikke å gå inn i hvordan oppfølgingen av de overlevende og etterlatte har vært.

"Mens akuttfasen er godt kartlagt, er det et stort savn for oss rammede at kommisjonen ikke har sett nærmere på den psykososiale oppfølgingen som har, eller skulle vært gjort av kommunene i forhold til den enkelte rammede og familiene i det året som har gått."

"Vi ser at kommisjonen har valgt å se bort fra dette temaet av «kapasitetshensyn», og beklager dette sterkt."

22. juli-traumet

Etter rettssaken og 22. juli-kommisjonen har Støttegruppen fått mange eksempler på bordet med familier som ikke har fått hjelp.

"Vi har utallige eksempler både på enkeltpersoner og familier som ikke har fått den hjelpen de trenger", skriver Blattmann.

"Mange får reaksjonene først nå, i form av generell «slitenhet» og manglende korttidshukommelse. Når en del av ungdommene har droppet ut av kommunens tilbud, skyldes dette også at de har funnet tilbudene så dårlige at de ikke har ønsket å bruke enda mer ressurser på disse."